25.000 bezoekers voor New Island Festival

Met meer dan 25.000 bezoekers sluit premier Balkenende op zondagavond 20 september een succesvol New Island Festival af. ‘Komen jullie volgend jaar weer?’ was de meest gestelde vraag van het New Yorkse publiek, dat de afgelopen dagen in groten getale de weg naar Governors Island heeft weten te vinden. Ze waren mede aangelokt door de bijzonder positieve reacties in de Amerikaanse media voor wie dit festival ook een nieuw fenomeen bleek te zijn.

Het eerste weekend van het festival had voornamelijk een rood-wit-blauw tintje in het kielzog van het bezoek van prins Willem Alexander en prinses Maxima die in New York de NY400 week luister bij zetten. Het tweede deel van festival dat afgelopen weekend plaatsvond, werd vooral druk bezocht door de New Yorkers. De Amerikaanse bezoekers waren door de ruime en positieve aandacht in de media nieuwsgierig geworden naar deze, voor Amerikaanse begrippen, unieke vorm van locatietheater.

Grote publiekstrekker was het festivalhart van de Parade met veel gratis voorstellingen, muziekoptreden en natuurlijk de oer-Hollandse poffertjeskraam. De belangstelling voor het locatietheater verspreid over het eiland verliep met ruim 8.000 verkochte kaarten ook succesvol voor voorstellingen als Orfeo van De Veenfabriek, La Voix Humaine van Toneelgroep Amsterdam, Braakland van Lotte van den Berg/Compagnie Dakar en Under Construction van De Jongens. Ook was voor veel New Yorkers The Archeological Dig van KAiET een reden om het eiland en het festival te zoeken.

Buiten de positieve reacties over het festival zijn de organisatoren ook zeer tevreden over de samenwerking tussen de drie organiserende partijen. Theater Instituut Nederland nam de zakelijk leiding op zich, terwijl Joop Mulder (creatief directeur Oerol) en Terts Brinkhoff (creatief directeur mobile arts/ de Parade) de artistieke invulling van het festival voor hun rekening namen. En komt er volgend jaar nog een vervolg? Henk Scholten: ‘Op zich graag, maar alleen als New York gaat meebetalen!’

Lees ook:Meer bezoekers op Oerol
Lees ook:Parade en Oerol gaan naar New York
Lees ook:Eerste weekend New Island Festival succesvol afgesloten
Lees ook:Thema Oerol 2011 is ‘geluid’
Lees ook:Minister Plasterk zwaait naar artiesten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>