Godot is de beste

De Engelsen kwamen in 1998 al tot de conclusie, maar nu heeft ook het Nederlandse volk gesproken. Wachten op Godot van Samuel Beckett is verkozen tot het beste toneelstuk ever. 16,7% van de ongeveer 1500 stemmers kozen Beckett’s moderne klassieker. Wie is er bang voor Virginia Woolf staat op een nipte tweede plaats, gevolgd door Shakespeare’s Hamlet.

De verkiezing liep over het hele seizoen 2008/2009 en kende twee rondes: in de eerste ronde koos het publiek uit een longlist van 99 toneelstukken of kon zelf een stuk aandragen. In de tweede ronde stemde de kiezers op de tien meest genoemde stukken. Ieder stuk werd vervolgens in TM verdedigd door een prominent uit de theaterwereld. Stemmen die werden vergezeld van een korte motivatie telden dubbel.

Wachten op Godot kent in Nederland een uitgebreide opvoeringsgeschiedenis. Recente ensceneringen waren van Het Nationale Toneel (met Mini & Maxi als Vladimir en Estragon) en van het Noord Nederlands Toneel, gespeeld door cabaretiers. Op 10 oktober gaat een nieuwe uitvoering in première bij Toneelgroep Oostpool, geregisseerd door Erik Whien.

Meer informatie en bron: www.moose.nl

Lees ook:Subsidie voor acht jonge makers
Lees ook:Beckettweek in Amsterdamse Stadsschouwburg
Lees ook:Dat eeuwige Wachten Op Godot
Lees ook:Bestseller ‘De Prooi’ op toneel
Lees ook:De weg naar de roem – Deel V

1 Reacties // Reageer

One thought on “Godot is de beste

 1. George

  Mooi om te lezen dat mijn keuze de meeste stemmen heeft gekregen. Ik ben het volledig eens met de uitslag. Met name het tijdloze aspect van het stuk heeft me voor WACHTEN OP GODOT doen kiezen.
  Dit stuk fascineert mensen over 1000 jaar nog, daarvan ben ik overtuigd, omdat het gaat over de worsteling van de mens met het leven zelf. WIE IS ER BANG VOOR VIRGINIA WOOLF? behandelt in mijn ogen een wat beperkter thema,nl. de worsteling van de mensen onderling en de de motieven om met elkaar om te gaan zoals ze doen.
  Ook dit is een fascinerend thema, maar in mijn ogen toch beperkter. HAMLET graaft ook diep in de diepten van de menselijke ziel en zal ook mensen
  altijd blijven boeien. Maar voor mij staat WACHTEN OP GODOT dichter bij de werkelijkheid van vandaag en morgen en is de psychologische afstand tot de thematiek van HAMLET voor de moderne mens groter.
  De keus was niet eenvoudig.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>