Kunstvorm theater in gevaar

Vanavond om 19:00 uur werd de vierde editie van het Nederlands Theater Festival geopend. Pierre Audi sprak in de Stadsschouwburg Amsterdam de officiële openingsspeech van het festival, de Staat van het Theater 2009 uit. Het Amsterdam Fringe Festival opende om 20.00 uur in Theater Bellevue met een energieke Sneak Show, gehost door Art-Jan de Vries (Winnaar Persoonlijkheidsprijs 2008 Cameretten).

Festivaldirecteur Jeffrey Meulman en juryvoorzitter Clairy Polak leidden de avond in. Vervolgens sprak Pierre Audi, artistiek directeur van het Holland Festival en De Nederlandse Opera, de Staat van het Theater 2009 uit. In de Grote Zaal van de Stadsschouwburg Amsterdam zaten meer dan 400 vertegenwoordigers van het Nederlandse theater. 

Volgens Audi zijn er drie factoren die het voortbestaan van de kunstvorm theater bedreigen. Dat zijn de aandacht voor en het gebruik van het theatererfgoed, het gebrek aan structurele zorg voor nieuwe theaterteksten en de scholing en begeleiding van aankomend regisseurs. Pierre Audi:

“Het moet mij van het hart dat het voortbestaan van de kunstvorm theater in gevaar wordt gebracht door de weigering (van artistiek leiders) te accepteren dat het theater in een traditie staat. Als leiders van culturele instellingen hebben wij niet alleen de verantwoordelijkheid voor artistieke kwaliteit, maar ook voor het achterlaten van genoeg kanalen om vers bloed te laten stromen dat onze theaters, concertzalen en festivals in leven zal houden.”

Pierre Audi won onlangs de eerste Johannes Vermeer Prijs. Volgens de jury van de Johannes Vermeer Prijs komt de prijs hem toe voor zijn grote prestaties als regisseur en als vernieuwer van het muziektheater.

Lees ook:Pierre Audi wint Johannes Vermeer Prijs
Lees ook:Van Warmerdam krijgt Johannes Vermeer Prijs
Lees ook:Geen Salzburg voor Pierre Audi
Lees ook:Annet Lekkerkerker nieuwe directeur Holland Festival
Lees ook:Pierre Audi weg bij Holland Festival

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>