Johan Simons ontvangt eredoctoraat

De UGent reikt op maandag 14 september ’09 een eredoctoraat uit aan regisseur Johan Simons, artistiek leider van NTGent. De onderscheiding is een waardering voor de vernieuwende visie, de internationale weerklank en het maatschappelijk engagement in het werk van Johan Simons.

Johan Simons (1946) volgde zowel een dans- als acteursopleiding, respectievelijk aan de Rotterdamse Dansacademie en de Toneelacademie Maastricht. In 1976 start hij als acteur/regisseur bij de Haagsche Comedie; met Het Wespetheater (1979) en vervolgens het Regiotheater (1982) sticht hij eigen gezelschappen die in 1985 uiteindelijk uitmonden in de oprichting van Theatergroep Hollandia, dat later, na de fusie met Het Zuidelijk toneel omgedoopt werd tot ZTHollandia. Dit gezelschap bouwt hij uit tot één van de belangrijkste theatergroepen in Nederland.

Zijn werk wordt internationaal gewaardeerd en is dan ook veelvuldig te zien op Europese podia (Wenen, München, Avignon, Zürich, Stuttgart) en wordt bekroond met belangrijke internationale theaterprijzen.  

Sedert 2005 is Johan Simons directeur/regisseur van NTGent. Zijn werk wordt zowel door critici als door het grote publiek gewaardeerd (in 2008 haalt NTGent 104.000 bezoekers). Maar daarnaast slaagde hij er ook in om het Gentse stadstheater prominent op de internationale kaart te zetten. Belangrijke recente NTGent voorstellingen zijn onder meer De Asielzoeker, Platform, Het leven een droom, Oresteia, Martens, Maeterlinck, Utopia, Opening Night, Tien Geboden, Vergeten Straat en Instinct.

Verschillende NTGent producties werden geselecteerd voor het Vlaamse en of het Nederlandse theaterfestival: Dragelijk (Theaterfestival Vlaanderen 2005), Opening Night (in coproductie met Toneelgroep Amsterdam, Theaterfestival Vlaanderen & Nederland 2006), Platform (Theaterfestival Vlaanderen & Nederland 2006) en Tien geboden (Theaterfestival Vlaanderen 2008, Theaterfestival Nederland 2009).

Dit najaar start Johan Simons zijn laatste seizoen bij NTGent; hij wordt in september 2010 intendant van de Münchner Kammerspiele.

Foto: website NTGent

Lees ook:Eredoctoraat voor Johan Simons
Lees ook:Johan Simons waarschijnlijk terug naar NTGent
Lees ook:Johan Simons geselecteerd voor theatertreffen
Lees ook:Johan Simons wordt artistiek directeur Theater Rotterdam
Lees ook:Kasimir & Karoline naar Avignon

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>