Trilogie van de Waan: Ik hield van Hitler

Pierre Bokma, Frank Lammers en Peer Mascini zijn drie van de acteurs die volgend jaar de rol van Adolf Hitler gaan vertolken in een nieuwe tragikomedie over de Duitse dictator. Dat heeft producent Henk Talma van de Toneelfabriek bekendgemaakt. Het stuk heet Ik hield van Hitler.

Ook Cees Geel, Kees Hulst, Titus Muizelaar, Han Romer en Helmert Woudenberg kruipen in de rol van Hitler. Elke avond speelt één acteur uit deze poule het beruchte personage. Daarnaast staan elke avond de twee schrijvers, Kiek Houthuijsen en Ton Vorstenbosch, en nog twee andere acteurs op het podium.

Ik hield van Hitler is het tweede deel van de Trilogie van de Waan: drie nieuwe Nederlandse stukken over drie vrouwen en hun verdwaasde geloof in het nazisme. In de tweede voorstelling draait het om de relatie tussen Winifred Wagner en Adolf Hitler. Winifred, schoondochter van de componist Richard Wagner, ontkende tot haar dood dat Hitler verantwoordelijk was voor de grootste misdaad van de vorige eeuw.

Zij hielp Hitler in de jaren twintig voet aan de grond te krijgen in de culturele wereld, waardoor hij ook via kunst en cultuur het nazisme kon promoten. Het stuk gaat in april 2010 in première.

Het eerste deel van de trilogie, de tragikomedie Ik ben Nietzsche!, is binnenkort al in de theaters te zien. Ook in dit stuk ziet en hoort het publiek de beide auteurs en worden de drie andere rollen ingevuld door een wisselende cast. Onder deze acteurs bevinden zich Bill van Dijk, Peer Mascini, Gerardjan Rijnders, Waldemar Torenstra en Cox Habbema.

Bron: ANP

Lees ook:Georgina Verbaan in Hitlerstuk
Lees ook:Waldemar Torenstra in stuk over Nietzsche
Lees ook:Eindeloos vertrouwen in charmeur Hitler
Lees ook:Trilogie over de Indische familiecultuur
Lees ook:Indringend en verdwaasd geloof in nazisme

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>