Claudine & Claudette maken het gewone leven bijzonder

Schermafbeelding 2014-06-16 om 21.28.32Aan de overkant van weg bij de Pulchri Studio staan op het grasveldje een vijftigtal stoeltjes klaar. Op vertoon van je kaartje krijg je een koptelefoon en mag je gaan zitten. Het publiek van de locatievoorstelling Claudine & Claudette van Toneelgroep De Appel is voor de voorbijgangers ook een bezienswaardigheid.

Claudine & Claudette zijn twee zussen op leeftijd die samen en apart wonen. Uit het raam kijkend doden de zussen hun tijd met kopjes thee met een knisperend koekje en later een glaasje wijn. Maar óók met het kijken naar de mensen op straat en naar de buren aan de overkant. Samen vertellen én verzinnen ze verhalen over wat ze zien (en niet zien) gebeuren. De zussen creëren hun eigen wereld waarin de overbuurman en zijn vrouw een hoofdrol spelen. Maar ook toevallige voorbijgangers worden meegenomen in de zelfverzonnen avonturen van Claudine en Claudette.

Het wachten van godinnen

Het idee voor de voorstelling is ontstaan tijdens de theatermarathon Herakles. Elke keer als de actrices Isabella Chapel en Saskia Mees aan het wachten waren totdat zij als godinnen op mochten, keken zij door een raam naar de achterburen. En dan begint het fantaseren over het leven van de bewoners.

Gluren en begluurd worden

In de kamers op de eerste etage van de Pulchri Studio spelen Chapel en Mees hun voorstelling. Het publiek zit ver weg, aan de overkant van de straat maar is tegelijkertijd heel dichtbij door hun koptelefoon waardoor alles wat de zussen zeggen -meestal- duidelijk te verstaan is. Het is echt een voorstelling van gluren en begluurd worden. Wij, het publiek, gluren (en luisteren) naar de zussen en al die toevallige voorbijgangers. En die voorbijgangers gluren weer naar die mensen die midden op een grasveldje zitten met een koptelefoon op.

Haagse dames

De locatievoorstelling Claudine & Claudette is een bijzonder avontuur. Je mag ongegeneerd kijken en luisteren naar de oude zussen daar op de eerste etage maar alles om je heen is ineens een voorstelling. De tekst, regie en het spel is in handen van Isabella Chapel en Saskia Mees. Zij hebben twee oude Haagse dames gecreëerd die je, ondanks hun ongezouten commentaar tegen de buitenwereld maar ook elkaar, in je hart sluit. Dames die eigenlijk gewoon gezien willen worden: “Let maar heel alsjeblieft wel op mij.” Vrolijk lachend lever je je koptelefoon weer in en stap je het gewone leven weer in. Het gewone leven dat ineens een bijzonder randje heeft gekregen.

Tekst: Ester van Aalst

Foto: Henry van Niel

Gezien: 13 juni, Pulchri Studio, Den Haag

De voorstelling Claudine & Claudette is nog tot en met zondag 22 juni te zien op de locatie bij Pulchri Studio aan de Lange Voorhout in Den Haag. Kijk hier voor meer informatie. Vanaf 5 september gaat  de voorstelling wegens grote belangstelling in reprise.

Lees ook:Fringe: Eenzaamheid op het drukke Leidseplein
Lees ook:Tjitske Reidinga speelt hoofdrol in eerste DeLaMar productie
Lees ook:Parade: Vermakelijke plantenbeleving in de kas
Lees ook:Rotterdamse Schouwburg komt met tv-podium
Lees ook:Nachtzusters als God

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>