Samurai: verpletterende paniek en wonderschone acteurs

Om 05:00 uur. Dan gaat de wekker. Altijd. Want zo heeft hij de wekker ingesteld toen hij hem kocht. Nooit veranderd. Zelfs de overgang van zomertijd naar wintertijd en andersom heeft hij probleemloos overleefd. Altijd gaat de wekker af om 05:00 uur. Maar vandaag niet. Vandaag heeft hij zich verslapen en dan maakt een verpletterende paniek zich meester van portier Zomeren (Jack Wouterse). Gastheer en hoofd techniek Yahya Gaier helpt de Jack geluidloos en stiekem –maar toch nog zichtbaar- de voorstelling door. 

Samurai van het Ro Theater is een absurde lunchvoorstelling over prestatiedrang en wekkers die niet afgaan. Fysiek gezien is er geen groter contrast te bedenken dan deze twee acteurs. Jack Wouterse: groots en reuzig. Yahya Gaier: klein en fragiel. Een wonderschone combinatie.

“Dat heb ik ook…”

De monoloog van Duitse toneelschrijfster Dea Loher vertelt het verhaal van een portier die zich, na tweeëntwintig jaar hard werken en nooit ziek zich, verslaapt en volledig in de stress schiet. Deze tragiek past bij Wouterse en Gaier. Met mededogen en humor laat het tweetal het verhaal van de portier maar tegelijkertijd ook van de acteur tot leven komen. Het publiek lacht om de herkenning die zij op het podium zien. De pijnlijke worsteling met het aantrekken van sokken. “Dat heb ik ook…” fluistert mijn buurman.

Middagje spijbelen? 

Het intrigerende verhaal van de hardwerkende portier en het fysieke, soms slapstickachtige spel maakt Samurai tot een zeer smakelijke lunchvoorstelling. Na de voorstelling zou je weer aan het werk kunnen gaan. Maar je kan ook besluiten dat het hoog tijd is voor een middagje spijbelen. Waarom  werken wij ons kapot? Geen idee maar de combinatie Jack Wouterse en Yahya Gaier mag vaker hard werken want die smaakt naar meer.

Tekst: Ester van Aalst

Gezien: 21 mei, Ro Theater, Rotterdam

Samurai is een lunchvoorstelling van het Ro Theater (met als je wil een lekkere lunch) en is tot en met 8 juni te zien in het Ro Theater in Rotterdam. Van 13 tot en met 22 juni zal de voorstelling ook te zien zijn op Oerol (maar dan helaas zonder lunch).

Lees ook:Kerstagenda: Big Night van DNA
Lees ook:Allemaal Afrikanen en 16 jongeren
Lees ook:Acteurs met pijn zeiken
Lees ook:Jack Wouterse en zijn verslaving
Lees ook:Gids: King Lear on tv tonight!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>