Intrigerende familiegeschiedenis in Bossen

Daar zit ze, het jonge meisje Loup, spelend met een doosje lucifers. Zwart trainingspak en een boze blik. Om het raadsel rondom de dood van haar moeder op te lossen reist zij de wereld rond. En zo worden we meegenomen in een intrigerende familiegeschiedenis. Met Bossen brengt regisseur Alize Zandwijk van het Ro Theater het derde deel uit het vierluik Bloed van Beloften van de Libanees-Canadese toneelschrijver Wajdi Mouawad op het toneel.

Net zoals de eerdere  voorstellingen Branden (2010) en Kust (2012), vertelt Bossen over de zoektocht naar je wortels. Nu niet in een land ver weg van hier maar in een geschiedenis die we beter kennen. Dat maakt waarschijnlijk ook waarom deze voorstelling iets minder sprookjesachtig is dan de voorgaande. Deze geschiedenis: de industriële revolutie en beide wereldoorlogen zijn voor ons bekender, meer eigen terrein.

Een familiegeschiedenis die leeft

Bossen speelt zich af in vijf verschillende tijdperken (1870, 1900-1917, 1940-1943, 1989 en het heden) en vertelt de geschiedenis van de familie van Loup. Niet in chronologische volgorde maar springend door de tijd en plaatsen. Toch raak je de weg niet kwijt: op de schuine, zwarte verhoging op het toneel schrijven de acteurs waar zij zijn en wie zij zijn. Mouawad herhaalt, net zoals in muziek, verhaallijnen zodat je een steeds completer beeld van de familiegeschiedenis van Loup krijgt. Niet alleen de hoofdrollen maar ook veel van de andere personages ontwikkelen zich en zij ontstijgen een karikatuur.

Nat pak

De cast van Bossen is grotendeels gelijk aan de cast van Branden. Nieuwkomer Herman Gillis geeft als Douglas mooi tegenspel aan Loup, gespeeld door Fania Sorel. De vriendschap die tussen hen ontstaat ontroert en laat je een traantje wegpinken. Bossen is een lange voorstelling maar zeer de moeite waard. Wel een kleine waarschuwing: op de eerste rij kun je een nat pak krijgen…

Tekst: Ester van Aalst

Foto: Leo van Velzen

Gezien: Première 8 maart, Ro Theater, Rotterdam

Kijk hier voor meer informatie.

Lees ook:Ro Theater schenkt 3.600 euro
Lees ook:Ver-van-mijn-bed-nieuwsberichten komen tot leven
Lees ook:Ro Theater speelt nieuw repertoire
Lees ook:Branden van Ro Theater komt terug
Lees ook:De ware tranen uitgewerkt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>