Totale acteurs in ‘Dodelijk Verlangen’

Je kunt je er met een omschrijving van Dodelijk Verlangen door theatergezelschap Fantasten gemakkelijk van af maken door het een ‘fysieke muziektheatervoorstelling’ te noemen. Dans, mime, spel en live muziek zijn immers de disciplines waarin wordt verhaald van de 18e eeuwse briefroman Les Liaisons Dangereuses. Maar daarmee doe je vooral het Ragazze Kwartet tekort dat er uiteraard in musiceert, maar ook danst en acteert. (Gast-)acteur Steef Hupkes en actrice/producente Marle Brouwer vormen, met hun door en door getraind acteervermogen, de sterke spil van de voorstelling. Zonder het acterend en dansant vermogen van celliste Geneviève Verhage en de violistes Jeanita Vriens, Annemijn Bergkotte en Rosa Arnold zou de voorstelling echter niet zo spraakmakend zijn geworden.

Dodelijk Verlangen is in die zin een oproep om de bundeling van podiumkunstopleidingen niet te beperken tot samenwerking van toneelscholen met kleinkunstacademies. Zo is een afstudeerrichting op conservatoria denkbaar voor musici die hun vak breder willen uitvoeren en/of klassiek muziek van het etiketje elitair willen ontdoen. Dodelijk Verlangen bewijst dat het kan; de totale acteur waarnaar Wolfram Mehring en tal van andere theatervernieuwers in de jaren ’70 en ’80 op zoek waren, is geboren.

Menuetten
De voorstelling is opgebouwd uit korte, zeer snel geschakelde scènes vol sensualiteit, een tikkeltje seks en een vleugjes erotiek. Het Ragazze Kwartet maakt met zijn indrukwekkend aandeel de voorstelling grensoverschrijdend. De klassiek geschoolde musici dansen, mimen en acteren op een niveau waarvoor regisseur Titus Tiel Groenstege en choreografe Annabelle Lopez Ochoa alle lof verdienen. Ook het toneelbeeld van Dieuwke van Reij is indrukwekkend. Tientallen witte, oplichtende baljurken verbeelden de decadentie in een paleis waarin de dagtaken van ‘n graaf en een markiezin beperkt blijven tot het toegeven aan hun verslaving aan lust en coïtus, ijdelheid en hebzucht en jaloezie, verraad en bedrog.

De live uitgevoerde muziek van het Ragazze Kwartet bestaat voor een deel uit hoofse menuetten, muziek waarop de adel van de 17e en 18e eeuw danste en idealistische opvattingen over de liefde veinsden. Die lichte klanken à la Mozart vormen een prachtig contrast met de uitgaansmuziek van de 21e eeuw die voor deze productie door Almar Kok en Clara Bovenberg is gemixt. Prachtig zijn de momenten waarop de twee muziekgenres elkaars contrapunten overnemen. Ook de vier live spelende musici fungeren als effectenstudio. Zij spelen bijvoorbeeld (quasi-) dissonanten als de sfeer dat vereist. Een sterk staaltje daarvan speelt zich af in de scène waarin een dame van het hof – gespeeld door een van de violistes – een man aan zich wil binden die op weg is naar één van haar rivalen. De viool neemt daar de ontbrekende tekst briljant over. De regisseur zet ook in tal van andere scènes de muziekinstrumenten en de bespelers multifunctioneel in. Die momenten maken deel uit van een lange reeks regievondsten, die de kijker ogen en oren tekort doet komen om zich ook maar een seconde te vervelen.

Al met al is deze voorstelling een prachtige prestatie van beide ensembles. Niet in de laatste plaats omdat er op niveau wordt gedanst, zonder dat je naar dansers in abstracte choreografieën kijkt; vanaf de openingsscène tot aan de tragiek in de slotscène kijk en luister je naar 6 – afwisselend dansende, pratende en musicerende – mensen in een bijzondere situatie. ‘n Heerlijke voorstelling, die op de vlakke vloer van Theater Winsinghhof in Roden – een tot sfeervol theater verbouwde boerderij die weer deel uit maakt van het 18e eeuws Landgoed Mensinge – zeer tot z’n recht kwam.

Fantasten en het Ragazze Kwartet toeren tot 28 april met ‘Dodelijk Verlangen’ door ons land. Het strijkkwartet heeft ook buiten Fantasten om een volle agenda. Zie hun websites: fantasten.nl en RagazzeKwartet.nl

Tekst: Louis Bruijnzeels

Lees ook:Unieke samenwerking Oostpool, Gelders Orkest, Schouwburg Arnhem en Stadsschouwburg Adam
Lees ook:Klassieke dans mondt uit in hilarische vechtpartij
Lees ook:Op valentijnsdag naar bed met Orkater
Lees ook:Een absurde Roze Kater op de Parade
Lees ook:Live toneel bij De Wereld Draait Door

1 Reacties // Reageer

One thought on “Totale acteurs in ‘Dodelijk Verlangen’

  1. Henny

    Zelden zo onder de indruk geweest van een voorstelling. Ademloos zitten kijken en opnemen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>