Die rampzalige verhouding met drugs, eten of…

Begin dit jaar bekent acteur Jack Wouterse,  in het televisieprogramma 24 uur met … van Wilfried de Jong, dat hij geruime tijd verslaafd is geweest aan cocaïne. In de zomer van 2010 verblijft hij zes weken in een afkickkliniek om daar mee af te rekenen. Ontmoetingen met een ander ervaringsdeskundige, schrijver Oscar van Woensel leiden uiteindelijk tot een indringende solo met de titel Slaaf. Wouterses Slaaf neemt je mee naar het ware hart van de verslaving.

Jack Wouterse gaat tekeer, scheldt en bidt. Hij geeft in inkijkje in het leven van een verslaafde. Het is snijdend, confronterend en iedereen luistert ademloos. Wouterse ketent zichzelf vast. Daar zit hij in de hoek aan het kleine tafeltje met een pistool. Het pistool dat hem straks redt van zijn eeuwige gedachten, de eeuwige wedstrijd in zijn hoofd en dan, dan is het eindelijk stil. Maar de stilte is tegelijkertijd iets waar hij heel bang van is en dus maakt hij lawaai. Maakt hij ruzie met het publiek. Kijkt hij je recht aan, direct in je ogen en wegkijken is niet aan de orde. Nee, daar staat geen aardige man. En als je hem gelooft: niet alleen een verslaafde maar ook een moordenaar. Van zijn gezin, van zijn artsen, maar ook diëtisten worden vakkundig uitgemoord. Tevens oreert Wouterse verlekkerd de gehele inhoud van een snackbar: patat, kroketten, kaassoufle, een berenklauw. Doe er nog maar een. Iets vets, ik heb zin in iets gefrituurds, in een gehaktbal, nee niet die magere maar die lekker vette half om half hoewel dat weer te veel naar Aldi klinkt.

Wouterse krijgt twee keer een flink applaus, daarna gaat het zaallicht aan en blijft het publiek beduusd zitten. Overdonderd door de vijf kwartier durende monoloog. Slaaf is geen gemakkelijk hapje toneel. De kracht van de voorstelling is de herkenbaarheid. Die rampzalige verhouding met eten, drugs of… vul maar in. Die oneindige slimme dialogen die elke verslaafde met zichzelf heeft: morgen, morgen stop ik/begin ik, maar vandaag, vandaag mag het nog. Een aller-allerlaatste keer. Ik heb een nieuwe verslaving: hij heet Jack Wouterse en speelt de sterren van de hemel.

Slaaf is te zien in het RO theater in Rotterdam tot en met 26 mei 2012. Meer info: www.rotheater.nl

Tekst: Ester van Aalst

Lees ook:Jack Wouterse en zijn verslaving
Lees ook:Samurai: verpletterende paniek en wonderschone acteurs
Lees ook:Weken van de waanzin
Lees ook:Acteurs met pijn zeiken
Lees ook:Extra kaarten ‘Tocht’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>