237 redenen voor seks

‘Seks is nog steeds een taboe’, maar in 237 redenen voor seks van Orkater maken theatermakers Leopold Witte en Geert Lageveen het onderwerp bespreekbaar. Een ideale lunchvoorstelling met een smakelijk onderwerp. Dus toog Martijn Groenendijk op een zonnige lentedag naar theater Bellevue in Amsterdam.

Witte en Lageveen bouwen hun voorstelling rondom het seksuele leven van Stella de Graaf. In een decor dat uit weinig meer bestaat dan twee stoelen en twee platenspelers, vertellen ze op klanken van zomerse jaren ’70 muziek over haar en hun eigen beleving van en gevoelens en gedachten bij seks. De heren zijn begenadigd vertellers en schromen niet om paden te bewandelen die misschien wenkbrauwen zouden liften bij publiek dat minder gewend is; maar hier heerst een hele open en ontspannen sfeer, waarin juist volop gelachen wordt. Misschien zijn voor het ‘Bellevue lunchtheater’-publiek de bekentenissen van Stella de Graaf – of zijn het die van Witte en Lageveen zelf – niet provocatief genoeg.

237 redenen voor seks zal waarschijnlijk meer impact hebben in een meer gesloten gemeenschap, en zeker voor mensen bij wie de taboes een grotere rol spelen. Desondanks is de voorstelling zeer onderhoudend. Er blijft een mooi spanningsveld bestaan voor wat betreft de aard van de ontboezemingen: wat is persoonlijk voor wie, wat is echt en wat verzonnen.
Orkater levert weer een mooie, intieme voorstelling af, die nog tot en met 29 mei in Bellevue te zien is en daarna tot 11 juni in de Toneelschuur in Haarlem staat.

Meer informatie: www.orkater.nl

Tekst: Martijn Groenendijk

Lees ook:Wat als je hart stopt?
Lees ook:Orkater genomineerd voor Toneel Publieksprijs
Lees ook:Een vervreemdende kijkdoos
Lees ook:Tjitske Reidinga schittert als Alice
Lees ook:Ze hadden nooit naar Oostenrijk moeten gaan

1 Reacties // Reageer

One thought on “237 redenen voor seks

 1. rhp

  Lijkt me wat hoopvol gestemd. Oordeelt u zelf.

  Moederblues vond ik een erg interessant ding met Dennis die Sjimmie is uit Simon. Een meneer die aan Jazz doet. Twee Berbers in pakken die niet passen. Ergens halverwege valt het kwartje: ook de moeder had het zich anders voorgesteld.
  Muziek en tekst gaan vloeiend over in een therapiesessie zoals je die bij stottertherapie ook hebt. Van je af schreeuwen, zeg maar.

  Ik ben geen expert, dus weet niet goed te zeggen of er meer muziek in al dat toneel had gekund of meer toneel op de muziek. Wel was dit -in de klien zaal van de Rotterdamse Schouwburg- nu eens een onderwerp dat je met *iedereen* kunt gaan zien.

  Iedereen heeft een moeder. Niet iedereen heeft een sexleven en de mensen die het hebben, hoeven er (als het goed is) geen uitleg bij.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>