Klassieke dans mondt uit in hilarische vechtpartij

onderhuids-rob-hogenhout-1089Vier vrouwen stellen zich voor. Zonder woorden. Op lichaamsdelen staan lettergrepen van hun naam geschreven. Marle, Noemi, Eva en Jorinde laten zich zien in een decor vol kartonnen, hoge panelen en vier houten bankjes. Onderhuids is de derde voorstelling van De Fantasten, opgericht door Marle Brouwer en Bart Rijnink. In seizoen 2006-2007 werd de voorstelling Fantasten 1 met succes gespeeld tijdens Blind Date – nieuwe theatermakers on tour, Oerol 2008 en de Parade 2008. De tweede voorstelling Roze Kater toerde in 2008 en 2009, stond op de Parade 2009 en Lowlands 2009.

In Onderhuids gaat het over écht en nep. De zoektocht naar authenticiteit kennen we allemaal, iedereen bedient zich wel eens van een andere (sub)persoonlijkheid. Soms bewust, soms onbewust. In korte persoonlijke scènes vol muziek, beweging en hier en daar wat tekst, laten De Fantasten zien wat echt en onecht is.

onderhuids-rob-hogenhout-1070Al bij het eerste moment valt de schoonheid van de vier, totaal verschillende vrouwen, op. De explosieve blonde Marle, de kleine popperige, Spaanse Noemi, de lange, klassieke Eva en de kwetsbare Jorinde. Die laatste is in diverse scènes de underdog, maar wordt nooit zielig. Ze is wel ontzettend herkenbaar en grappig in haar verlangen erbij te horen.

Onderhuids kenmerkt zich door een prettig gebrek aan een rode lijn. Hoewel dat niet helemaal waar is. De overpeinzingen van Eva, en haar prachtige stem, leiden het publiek langs de scènes. Absurdistisch theater ten top, waarin een wandelende koffer, lullige feesthoedjes en Pina Bausch-achtige dansscènes elkaar afwisselen. De klassieke dans die uitmondt in een venijnige vechtpartij zorgt voor het nodige geschater.

Via prachtig gezongen liedjes, in hilarische settings, komen de meiden het dichtste bij het publiek. Maar ook de scène waarin de Spaanse Noemi zich kleedt in de foto´s van haar familie, en bekent dat ze hen mist, raakt diep. Daar zien we écht echt. Het contrast waarin de overige dames lacherig vragen of we dat geloofden, is pijnlijk, maar werkt goed en vraagt om meer. Ondanks dat de voorstelling zeer vermakelijk is, komen dergelijke scherpe contrasten niet meer terug. Hopelijk groeit dat nog in de loop van de tournee, want de dames hebben er voldoende materiaal en kwaliteiten voor.

Lees ook:Een absurde Roze Kater op de Parade
Lees ook:Totale acteurs in ‘Dodelijk Verlangen’
Lees ook:Unieke online paradehapping om 18.00
Lees ook:Geslaagde toneelbewerking ‘Zadelpijn en ander damesleed’
Lees ook:Hoera een kind!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>