Vernuftig prentenboek van Theatergroep Max.

Kortjakje ligt al dagen ziek in bed. En dan op een dag komt de zon niet meer op, hij is weg, vertrokken. Kortjakje gaat op zoek. Heeft die woeste Blauwbaard hier iets mee te maken en wat weet het mannetje in de maan? Heeft de krokodil de zon ingeslikt of is de zon verslonden door het grote, strenge boek? De verschrikkelijke ijskoningin weet er meer van, maar om haar aan het praten te krijgen moet je in haar ogen kijken. Durft Kortjakje dat?

Kortjakje is een groot driedimensionaal prentenboek van Theatergroep Max., met grappige tekeningen, geheimzinnige kinderrijmpjes en dromerige slaapliedjes. Een droomreis voor iedereen van 5 tot 95 jaar maar volgens Amber (8) en Inge (6) mag je er ook wel naar toe als je 100 bent.

Het begin is eenvoudig: Kortjakje op een groot kussen en haar vader aan de zijkant. Hij is aan het tekenen. Kortjakje moet naar bed, maar daar heeft ze geen zin in. Gelukkig kan je in het maanlicht heel leuk met je schaduw spelen. Ineens heeft de schaduw een eigen wil en dan kan je nóg veel leukere dingen met elkaar doen. Dan begint het grote avontuur, langs verschillende sprookjesfiguren en bekende kinderliedjes.

Het avontuur van Kortjakje zit niet alleen in het toneelstuk maar ook in de techniek. De zeven acteurs worden vergezeld en soms vervangen door animaties. Vrolijke eenvoudige tekeningen van Mark van Huystee nemen soms ongemerkt de rol van een speler over. En zo komt er ineens een duizendpoot over het toneel gelopen. Of praat je met een kraai die alleen maar heel veel kraaa kraa kraa zegt. Die kraai vraagt tussendoor nog wel even een hoestsnoepje, want zoveel kraaien dat is heel zwaar voor je stem. Verderop in het verhaal hebben twee rovers verschrikkelijke ruzie. In tekenfilms en strips zie je dan van die #[email protected]%!!-tekens en dan weet je dat het mis is. In het levende prentenboek Kortjakje gaat dat precies hetzelfde.

Het toneel is eenvoudig en tegelijkertijd heel vernuftig. Zo tover je een slaapkamertje ineens om naar een sterrenhemel, waar het mannetje in de maan heel veel moeite heeft om wakker te blijven. De gadgets nemen niet de overhand. Ze worden zonder poespas toegepast en dat maakt de voorstelling heerlijk om naar te kijken. Achteraf besef je pas hoe ingewikkeld het allemaal moet zijn om al die animaties en projecties op het goeie moment en op de goeie plek te laten zien.

Kortjakje is een lieflijke sprookjesvoorstelling maar soms toch een beetje (te) spannend. Gelukkig herken je alle liedjes, kan je zachtjes meezingen en komt het allemaal goed! Theatergroep Max maakt theater voor XXS tot XXXL-mensen en dat is bij deze voorstelling goed gelukt. Iedereen heeft zich vermaakt, de kleintjes en de groten.

Tekst: Ester van Aalst en Amber en Inge Ackerstaff

Lees ook:Kortjakje is een avontuurlijke droomreis
Lees ook:Op zoek naar Anouk
Lees ook:Ro Theater weer geslaagd met wonderschoon sprookje
Lees ook:Siberia: Hemel of Hel
Lees ook:De vinexwijk staat op springen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>