Ontroerend afscheid van Speeltheater Holland

Het verhaal is simpel: een man en een vrouw zijn al hun hele leven bij elkaar. De man sterft. De vrouw blijft achter, verbittert en komt het huis niet meer uit. Zelfs de hond kan haar niet overhalen. Pas als de herinnering aan haar man als een klein mannetje uit de theepot komt en haar opvrolijkt, gaat ze weer naar buiten. Speeltheater Holland nam Het Houten Huis onder de vleugels en samen maakten ze een prachtige intieme voorstelling over afscheid. In Adios  staan vier vakmensen met een flinke dosis fantasie op de planken. Ze spelen een voorstelling waarin de tijd vliegt, net als kleine mannetjes die uit een theepot komen.

Adios vliegt dus voorbij. Na een uur heb je het idee dat je hooguit een kwartier zit te kijken. Misschien is dat omdat er geen woord wordt gezegd in de voorstelling; louter beeld en muziek. Beide disciplines worden op een zeer oprechte, vakkundige manier uitgevoerd, waardoor de voorstelling je recht in je hart raakt.

De vormgeving is uiterst verzorgd, ingenieus, fantasierijk en doordacht. De muziek is een wezenlijk onderdeel van de voorstelling en de muzikanten spelen zelf ook een kleine toneelrol; niet zoals muzikanten vaak plachten te doen, maar echt geloofwaardig. Gezichten zie je niet: de acteurs dragen maskers, die door de belichting dan vrollijk, dan weer verdrieting schijnen.

Als uiteindelijk, met een knipoog naar Buster Keaton, de vrouw het huis verlaat, gaat er een golf van blijdschap door het publiek. Iedereen heeft intens mee zitten leven, de man naast me heeft de tranen nog in zijn ogen en we zijn allemaal blij met het stukje betovering dat in ons achterblijft. Zeer goed en een absolute aanrader.

Lees ook:Amsterdams Ostadetheater bestaat 30 jaar
Lees ook:Meesterlijk vormgegeven Moord in de Kerststal
Lees ook:Van Houten en Atsma in Kluun-verfilming
Lees ook:De hartverscheurende dood van een handelsreiziger
Lees ook:Ik beloof je dat ik onvoorzichtig zal zijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>