Wie is Geert Wilders?

Op zoek naar Geert Wilders - foto: Suzan VermeulenHet was snikheet in Studio 2 van Toneelgroep Amsterdam. Terwijl de echte Geert Wilders klaar was voor zijn speech op Ground Zero, was het publiek, wapperend met de stemformulieren, in afwachting van een paar bijzondere openbare audities. De blonde PVVer vindt zichzelf namelijk terug in de antimusical Mightysociety8, naast illustere tijdgenoten als Theo van Gogh en Pim Fortuyn.

Voor de felbegeerde rol van Wilders doen maar liefst 18 acteurs uit de film en theaterwereld auditie. In een parodie op de razend populaire Op zoek naar Evita/Joseph/Zorro programma´s toonden zij zich van hun beste Wilderskant. Met een echte Wildersspeech en een zelfgekozen liedje manifesteerden de mannen, geheel in stijl met blonde pruik en pak, zich voor de jury. Die bestond uit Marianne Wijnkoop, bekend van X-factor, castingdirector Hans Kemna, Wildersdeskundige Hans de Bruin en regisseur Erik de Vroedt.

Zingend, woedend, teleurgesteld, grappig of Shakespeariaans, Wilders heeft een heleboel verschijningsvormen. Sven Bijma zingt overtuigend over het Perzische toverkleed en Hans Kemna SMSt direct naar Gordon en Patricia dat hij hét Hollandse Talent gevonden heeft. Hans Kesting brengt de metafoor van de kapotte auto, een ware speech van Wilders, briljant over het voetlicht en zingt overtuigend zijn You´ll never walk alone. Frank Lammers baart opzien door met zijn dochtertje het podium te betreden. Terwijl hij zijn tekst voordraagt, dwalen zijn ogen regelmatig af naar het blonde meisje. En hij stopt. ‘Ik wil hier niet aan meedoen. Ik word hier misselijk van. Die rol wil ik niet.’ Hij verlaat onder groot applaus het podium.

Mike Reus neemt zijn auditie bijzonder serieus. Geflankeerd door twee bodyguards meldt hij nooit verwacht te hebben dat hij auditie zou doen voor een stel ‘subsidieslurpende bobo´s’. Zijn speech is venijnig en na een scherpe verwijzing naar een speechende Hitler rapt Reus over de Kopvoddentax.

De jury heeft een zware kluif en na rijp beraad roepen zij Marcel Hensema uit tot de winnaar van sessie twee. Sadettin Kirmiziyüz was winnaar van de eerste rond. Maar daarmee hebben de heren de rol nog niet. Het publiek spreekt zich ook uit en vandaag wordt bekend gemaakt welke acteur gewonnen heeft. Wie geeft zijn carrière een boost door Geert Wilders te vertolken? Geheid dat dat een rol wordt om nooit te vergeten!

Hieronder een impressie van de middag en diverse kandidaten.

Op zoek naar Geert Wilders - foto: Suzan VermeulenOp zoek naar Geert Wilders - foto: Suzan VermeulenOp zoek naar Geert Wilders - foto: Suzan VermeulenOp zoek naar Geert Wilders - foto: Suzan Vermeulen

Op zoek naar Geert Wilders - foto: Suzan VermeulenOp zoek naar Geert Wilders - foto: Suzan VermeulenOp zoek naar Geert Wilders - foto: Suzan VermeulenOp zoek naar Geert Wilders - foto: Suzan Vermeulen

Lees ook:Op zoek naar Geert Wilders – de finale
Lees ook:Toneelgroep Amsterdam zoekt een Geert Wilders
Lees ook:Hein van der Heijde tweede in Op Zoek naar Wilders
Lees ook:Sven Bijma speelt Wilders
Lees ook:Hans Kemna ontvangt ACT-Award 2010

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>