Misantroop valt in het water

De vele culturele evenementen van het afgelopen weekend hebben pech. De weergoden zijn onvermurwbaar en storten regelmatig liters water over het publiek uit. Zo ook bij het Nazomerfestival in Zeeland, alwaar regisseur Antoine Uitdehaag zich waagde aan een Misantroop op locatie. Als het publiek, met bussen naar de locatie vervoerd, aankomt op het landgoed Overduin is de lucht dreigend donker. Niet veel later vallen dikke regendruppels en waaien flinke windvlagen tussen de bomen door. Het publiek zoekt beschutting bij elkaar en onder meegebrachte poncho´s, al zijn er ook onfortuinlijke dames met hakjes en panty´s waar te nemen. Die hebben het begrip locatietheater misschien niet goed begrepen. Als de mensenmassa dan eindelijk de niet-overdekte tribune op mag, is het weer droog. De uitgedeelde fleece dekens vinden gretig aftrek en het zit stampvol. We zijn klaar voor het spektakel en de verwachting is, na alle ontberingen, hoog.

Molière is met zijn scherpe komedies de meest beroemde Franse toneelschrijver. De Misantroop wordt beschouwd als zijn beste stuk. De centrale figuur is Alceste, die zich mateloos ergert aan de hypocrisie van de mensheid en aan de schone schijn die gepaard gaat met het sociale leven. Mensenhater Alceste bezit een prijzenswaardige eerlijkheid en integriteit. Maar de eisen die hij stelt aan zijn geliefde Célimène zijn buiten proportie en drijven hem uiteindelijk de eenzaamheid in.

Regisseur Antoine Uitdehaag heeft een prachtige plek gevonden om de perikelen rondom Alceste en Célimène neer te zetten. Het majestueuze landhuis is mooi uitgelicht en de kunstgras meubels op het bordes passen uitstekend bij de Blauwe Regen die de gevel siert. De grote ramen aan de zijkant blijken later projectieschermen te zijn waar zeer inventief mee wordt omgesprongen. Vormgever Thomas Rupert, kostuumontwerper Sabine Kumeling en lichtontwerper Marc Heinz blijken de sterren van de avond. Want het mooie plaatje wordt uiteindelijk niet opgevuld.

Het is een feit dat de af en toe neervallende regen voor afleiding zorgt, maar De Misantroop trekt het publiek niet mee. De locatie is briljant en biedt vele mogelijkheden, die maar ten dele worden benut. Op sommige momenten is de productie zondermeer over te plaatsen naar een lijsttheater en dat is jammer, want de meerwaarde van een locatievoorstelling is tóch de locatie. Ondanks de scootertjes, mooie balkonscène bij Célimènes introductie en auto die Arsinué komt afzetten, draagt die, in deze regie, echter niet genoeg bij. Het geheel blijft statisch. Pauline Greidanus is, als Célimène, een prachtige verschijning. Maar de rondjes die ze, schijnbaar doelloos, tijdens haar teksten over het bordes loopt, leiden vreselijk af. Waar ga je heen en wat ga je doen? Pas als ze stil zit, komen haar teksten aan. Een groot verschil met Wendell Jaspers als Eliante. Haar personage is helder en roept meteen sympathie en medelijden op. Jaspers weet het publiek op de grote tribune wel te bereiken, zelfs door de regen heen. Haar scènes met Alceste (Lucas Van den Eynde) lopen als een trein. Dat heeft ook te maken met haar natuurlijke tekstbehandeling, waar overigens ook Kevin Janssens positief mee opvalt. Bij de overige spelers spelen regelmatig een vastgeroest rijm en ritme parten.

De Misantroop is een komedie, maar er wordt maar weinig gelachen. Er blijven kansen liggen en hij beklijft niet. Dat ligt niet alleen aan het feit dat de voorstelling enkele minuten voor het einde wordt afgebroken door het onweer. Locatietheater vraagt meer dan een mooie vormgeving.

Meer informatie, kaartverkoop en speeldata: www.nazomerfestival.nl

Lees ook:Oostpool brengt Molières Misantroop
Lees ook:Teveel respect voor Molière in ‘De Misantroop’
Lees ook:Thibaud Delpeut op eigen benen
Lees ook:Don Quichot levert vooral mooi beeld
Lees ook:Eerste voorstelling mag stouter

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>