Parade 2010: Het Schoftendiner

Zes tafels, spierwitte tafellakens. Twee stoelen leunen tegen een tafel. Op zachte muziek komt een stoel tot leven. Langzaam heen en weer. Dan beweegt een tafelkleed en verschijnt er een damesbeen. Dan een stoffer en blik. De vrouw van het damesbeen voert een strijd met de op de grond gevallen servetjes. Vanonder een ander tafeltje komt een man met een dienblad vol kopjes. Ook hij strijdt: het dienblad met de kopjes laat zich niet op tillen, ondanks zijn krachtige inspanningen. Bovendien wil hij de vrouw helpen maar alles gaat volgens een vast stramien. Beppie Melissen regisseerde de tweede voorstelling van de jonge groep Carver Special Edition. Ester van Aalst en Bertien Broekhans bezochten hun voorstelling Schoftendiner, de openingsproductie van de Parade, in Rotterdam.

Eenvoudige oplossingen liggen niet voor de hand. Ze zijn zelfs niet mogelijk. Zes mime spelers, onberispelijk gekleed in de het uniform van obers en serveersters dekken een grote tafel. In de handen van deze spelers hebben de dingen hun eigen leven. Lakens, borden, bestek en tafels: alles gaat hun eigen gang. Wat als een stilleven begon wordt de stormachtige voorbereiding van een groots diner. Ook zonder gasten vormt het diner de climax van het stuk. De bewegingen en geluiden van de borden en het bestek maken de muziek. Een heel diner wordt uitgebeeld door deze race van borden en bestek.

Carver Special Edition won in 2007 de Gouden Mus, de prijs voor beste voorstelling van de Parade, voor de voorstelling Tucht. Ook Schoftendiner is een energieke voorstelling die je alle hoeken van het toneel laat zien. De opbouw is langzaam, neemt je mee en laat je niet meer los. Er wordt geen woord gesproken en toch is de hektiek en chaos van een groots diner zichtbaar, voelbaar, tastbaar. De toeren die op het podium uitgehaald worden zijn bijna acrobatisch. Als alle voorstellingen zo pakkend zijn dan beloofd het een heel goed Paradejaar te worden. Het Schoftendiner van Carver Special Edition is nog te zien in Den Haag, Utrecht en Amsterdam.

Lees ook:Parade 20 jaar
Lees ook:Extra voorstelling Cafe Lehmitz
Lees ook:Toneelbewerking Het Diner naar Tsjechië
Lees ook:Logische absurditeit in Café Lehmitz
Lees ook:Extra voorstellingen ‘Brecht TingelTangel’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>