Eindeloos vertrouwen in charmeur Hitler

‘Ik heb de grootste vertrouwen in Wolf’, zegt Winifried Wagner over, voor ons, een van de meest beruchte mannen uit de geschiedenis: Adolf Hitler. Zij is echter gecharmeerd van hem en vindt het een enige man. Kiek Houthuijsen en Ton Vorstenbosch schreven Ik hield van Hitler en laten daarmee een andere kant van de Duitse dictator zien.

De lezing Ik hield van Hitler is het tweede deel van de Triologie van de Waan. Een drieluik over drie vrouwen en hun oneindige geloof in het nazisme. Hier staat de relatie tussen de schoondochter van wereldbekende operacomponist Wagner en Adolf ‘Wolf’ Hitler centraal. ‘Ik word ook componist of operazanger’ zegt Wagner-fan Hitler. Het verhaal wordt verteld en gespeeld. Het is namelijk een lezing, waarbij de acteurs met script in hun handen de voorstelling maken. Dit tafereel is in het begin storend, vooral omdat de acteurs de meeste tekst uit hun hoofd kennen. Het bladeren in de scripts leidt af.

De voorstelling springt door de tijd. Scènes van voor en na de oorlog tonen de verhoudingen tussen de familie Wagner en Hitler. De dialogen zijn gevat en toch licht. De tekst blijft boeiend en goed te volgen, omdat het herkenbare taferelen zijn zonder moeilijke woorden, maar zeker niet zonder diepgang. De ideeën van Hitler worden aan de kaak gesteld en ook de actualiteit wordt er onbewust bij betrokken. Zo merkt Lotte logisch op: ‘Antisemitisme blijft. Mode of geen mode.’

Het stuk worden gespeeld met een deels afwisselende cast. Hitler wordt gespeeld door onder andere Pierre Bokma, Ceel Geel, Kees Hulst en Helmert Woudenberg. Deze keer vertolkte Titus Muizelaar de rol. Hij transformeerde langzaam van een ambitieuze man in een extreme politicus. Ook in zijn fysiek ontbraken de herkenbare statige Hitler trekjes niet. Nelly Frijda laat zien dat Ma Flodder verleden tijd is, want ze zet een zachte, goedaardige vrouw neer die zelfs na de oorlog Hitler blijft verdedigen. Haar ogen blijven twinkelen bij het noemen van zijn naam. Kiek Houthuijsen zorgt met haar komische rol van huishoudster Lotte voor sprankelende lichtheid.

De vervelende scripts leken na een half uur verdwenen. Je gaat mee in het meeslepende verhaal dat fijntjes en naturel gespeeld wordt. Het is mooi om zachte kanten van Hitler te zien, vooral als hij met zijn hoofd in de schoot van Winifried ligt. Bijna onvoorstelbaar dat een lezing je zo kan raken. Dit vooral door de eindeloze goedheid van Winifried Wagner. ‘Wolf was een enige man die nooit kwaad deed. Het was de partij dit hem gek maakte.’ Het opvallende is nog dat je Hitler kunt begrijpen. Hij was een zielig hoopje ongeluk door de Duitse nederlaag na de Eerste Wereldoorlog en hij werd ook nog eens verraden door een vriend. Nu vecht hij om Duitsland weer de allure te geven als voor de oorlog. ‘Ik schrijf geschiedenis’, hoopt hij. Het is hem gelukt.

Tekst: Inge Schouten

Lees ook:Georgina Verbaan in Hitlerstuk
Lees ook:Trilogie van de Waan: Ik hield van Hitler
Lees ook:Rake tweeling van Mette Bouhuijs
Lees ook:Anne: Gevangen tussen nachtmerrie van oorlog en eeuwige droom van vrede
Lees ook:Anne en Goebbels, een confrontatie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>