De aanslag in het theater

De twaalfjarige Anton Steenwijk maakt mee dat een NSB’er voor het huis van zijn buren wordt neergeschoten. De buren verplaatsen het lichaam naar het huis van de familie Steenwijk waardoor zijn vader, moeder en zijn broer worden opgepakt en gefusilleerd. Anton komt in een politiecel terecht waar hij een ontmoeting heeft met een bijzondere vrouw. De rest van zijn leven blijft Anton – tegen wil en dank – geobsedeerd door de schuldvraag en het waarom van de gebeurtenissen. In 2011 zal De Aanslag, naar de roman van Harry Mulisch, voor het eerst te zien zijn in de Nederlandse theaters. Het boek, dat 1982 verscheen, is nog niet eerder bewerkt voor het theater. Victor Löw zal de hoofdrol in het stuk spelen. Ursul de Geer neemt de regie voor zijn rekening. Op donderdag 27 januari 2011 gaat De Aanslag in première in de Stadsschouwburg Haarlem en is daarna te zien in theaters in heel Nederland.

Van de roman De Aanslag zijn tot nu toe meer dan een miljoen exemplaren verkocht, waarvan 600.000 stuks in Nederland. Het werk werd uitgegeven in maar liefst 28 taalgebieden en beleefde 51 drukgangen. Kenmerkend is de plot die, als een intrigerende legpuzzel, uiteindelijk leidt tot de onthulling van de ware toedracht van de gebeurtenissen. Elisabeth Hardwick schreef over de roman: “De Aanslag behoort tot de hoogtepunten onder de Europese romans van onze tijd.” John Updike omschreef de roman als: “Briljant. Verbluffend weergegeven.”

Lees ook:Toevallige ontmoetingen op toevallige plaatsen
Lees ook:Saskia Noorts Eetclub naar het theater
Lees ook:Voorleesmarathon Tsjechov in De Balie
Lees ook:Acteurs ontsnappen tijdens voorstelling
Lees ook:Last minute naar het theater met Last Seats

1 Reacties // Reageer

One thought on “De aanslag in het theater

  1. ELLY MOONEN

    wij vonden heel indrukwekkend en zèèr goed gespeeld

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>