Een stralende Karina Smulders in Zomertrilogie

Toneelgroep Amsterdam slaat de komische weg in met het toneelstuk Zomertrilogie. Ook deze voorstelling is geregisseerd door Ivo van Hove, die het oorspronkelijke verhaal van Carlo Coldoni zo heeft neergezet dat het nergens opvalt dat het verhaal al in 1761 geschreven is. Sterker nog, het stuk lijkt gemaakt te zijn voor de tijd van nu. Thema’s zoals de oppervlakkigheid van de consumentenmaatschappij en leven op krediet passen goed bij de huidige kredietcrisis.  Ook trots, reputatie en liefde zijn universele tijdloze thema’s die het toneelstuk humoristisch naar voren brengt. Emilia de Vries bezocht Zomertrilogie in Groningen.

Karina Smulders speelt Giacinta, de dochter van de rijke Filippo. Giacinta is verloofd met Leonardo, (Fedja van Huêt). Niet omdat ze van hem houdt, maar omdat het een ‘respectabele man is. In het eerste deel van de voorstelling zien we de voorbereidingen die zij (inclusief Leonardo’s zus Vittoria) treffen voor de zomervakantie in Filippo’s buitenverblijf. Weinig staat het geluk van Leonardo in de weg, want ook al heeft hij geldproblemen, hij zal zijn vakantie daarvoor niet opgeven. Maar zijn zorgeloze vooruitzicht is voorbij wanneer de naïeve Filippo ook Guglielmo (Barry Atsma) uitnodigt, een bewonderaar van zijn dochter. In het tweede deel van de voorstelling zien we hoe het gehele gezelschap van verschillende ego’s zich samen ‘’vermaakt’’ op vakantie. Ondanks dat Giacinta zegt dat ze een trouwe vrouw is en niet aanvankelijk is voor de charmes van Guglielmo, is Leonardo ziekelijk jaloers en wordt gepijnigd door de afstandelijkheid van zijn verloofde. Natuurlijk wordt Giacinta toch verliefd op de ‘attente’  Guglielmo, en strijdt ze in het derde deel tussen echte liefde en haar eer. Zij kan immers niet haar verloofde verlaten, want  ‘wat zullen de mensen dan wel niet zeggen?’ Dat is meteen de hoofdzin van de voorstelling en wordt vele malen herhaalt. Want eer, trots en reputatie is alles in de wereld van de gegoede klasse.

Hoewel verpakt in een humoristische stijl, hebben de thema’s een maatschappijkritische functie. ‘Ik sterf nog liever dan dat ik een jurk aan heb die uit de tijd is’ laat zien op welk laag niveau  de strijd om aanzien zelfs gevoerd kan worden. Dit was ook precies de bedoeling van komedieschrijver Goldoni . Zijn stukken geven kritiek op de verlammende invloed van de verwachtende maatschappij. Die  invloed is goed duidelijk in de personages: ze worstelen met zichzelf, zijn jaloers, denken alleen aan wat anderen zullen denken, en kiezen als gevolg daarvan voor hun verstand in plaats van hun hart. Dit alles is neergezet in een grimmige absurditeit. De beslissingen, de woordenwisselingen en het gedrag worden met een komische noot gebracht. Het is niet schateren, maar wel grinniken om de idiotie om niets.

Net als bij enkele andere voorstellingen van Toneelgroep Amsterdam lijkt ook Zomertrilogie het ‘Verfremdungseffekt’ van de Duitse toneelschrijver Bertolt Brecht toe te passen. Dit vervreemdingseffect houdt onder meer in dat er vragen aan het publiek worden gesteld door de acteurs, met het doel het publiek actief te laten nadenken over het stuk. Als Giacinta plotseling midden in haar monoloog uit haar rol stapt, neemt  Karina Smulders het weer over als ze zegt dat ze de aankomende monoloog het publiek maar zou besparen. ‘Want u kunt zich toch wel voorstellen  hoe het is om tussen hart en rede gevangen te zitten?’  Deze prachtige toneeltechniek zet die het publiek om van een passieve in een actieve  kijker. 

Zomertrilogie duurt met zijn 3 uur en 40 minuten te lang. De dialogen over en weer vallen in herhaling en maken het stuk bij tijden een beetje langdradig. Uitmuntend aan de andere kant is het acteerspel. Hoewel het hele ensemble goed speelt, springt Karina Smulders er echt uit. Haar personage windt iedereen om haar vingers, is manipulatief, liegt en schreeuwt, maar weet op de essentiële momenten enkel sympathie op te wekken. Krachtig en groot, klein en kwetsbaar speelt ze haar rol. Samengevat is Zomertrilogie een komische, absurde voorstelling die garant staat voor een avondje lachen maar tevens ook aan het denken zet.

Tekst: Emilia de Vries

Lees ook:Amsterdam eert actrice Kitty Courbois
Lees ook:1000 x € 10,00 bij Rotterdamse Schouwburg
Lees ook:Veel TA acteurs genomineerd voor Toneelprijzen
Lees ook:Kleurrijke beestachtigheid in De Wijze Kater
Lees ook:Na de repetitie/Persona: Indringende vlucht uit de realiteit

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Een stralende Karina Smulders in Zomertrilogie

 1. Ludy

  In Utrecht speelde blijkbaar met 2 uur en 55 minuten een andere Zomertriologie van een andere Toneelgroep Amsterdam, vond hem ook geen seconde te lang. Verder helemaal mee eens: goede voorstelling, geweldig geacteerd en Karina Smulders blinkte echt uit.

    /   Reply  / 
 2. Suzan Auteur

  In het programmaboek staat dat hij 3 uur en 40 minuten duurt, waarschijnlijk hebben ze er een deel uitgehaald, want hij is nu inderdaad korter.

    /   Reply  / 
 3. Marieke

  Pff, die Karina Smulders wordt wel echt getype cast altijd.

  Saai, dommig, bangig, manipulatief en achterbaks. Needy naar mannen die haar moeten redden, dus geil faken om niet verlaten te worden. Als ze 10 minuten alleen is biedt ze zich aan, aan de eerste kerel die bereid is een colaatje te betalen. Word er moe van. (zelfde rol als in Temmen feeks, Romeins tragedie en … pfff)

    /   Reply  / 
 4. Suzan

  @ Marieke: Wat is er mis met typecasting? Als ze het toch goed doet, moet ze er lekker gebruik van maken. Nog een paar jaar en dan kan ze deze rollen niet meer spelen door haar leeftijd…

    /   Reply  / 
 5. Marieke

  Hmm, ze wekt alleen irritatie op. Altijd zeurderig en extreem wanhopig.
  Medelijden krijg je er van. Tot punt van irritatie (de lege wanhoop is echt, een vrouw die er bijna om vraagt geslagen te worden).
  Doe mij maar Halina of Monique Hendricks of Maartje Remmers.
  Vrouwen die wat meer kracht en karakter uitstralen.

    /   Reply  / 
 6. Suzan Auteur

  Het is ook een kracht om extreem wanhopig te kunnen spelen ;)

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>