Wilbert Gieske is een amateur

De amateurspelers van Toneelgroep Zand hebben het voor elkaar: ze mogen in de grote zaal van de schouwburg spelen. Nog vijf repetities –“Nee, zes, de generale is er ook nog!”- te gaan. Om dit avontuur tot een succes te maken hebben ze zelfs een professionele regisseur aangetrokken.  Alleen de kostuums zijn niet klaar, de teksten haperen nog steeds en wie zit er met het licht te klooien? Ester van Aalst ging kijken in Dordrecht.

De tekst en regie van Amateurs! zijn in handen van Wannie de Wijn, die in 2008 met zijn grote-zalen-debuut De Goede Dood de Toneelpublieksprijs won. Met grotendeels dezelfde cast wordt nu Amateurs! gespeeld. Wil van Kralingen is bijna onherkenbaar in haar rol van Esmee. Peter Tuinman heeft zichtbaar plezier in zijn rol van ex-regisseur en betweter.  Amateurs! schetst een beeld van amateurtoneelspelers. Niet  diepgravend, maar oh zo herkenbaar. De amateur-regisseur die nu weer speler is, heeft moeite met het loslaten van zijn eerdere taak. Een kleine strubbeling tussen spelers en regisseur en: “Albert, even een tip….” waarop er weer een prachtig loos advies richting de nieuwe regisseur komt. Het is jammer dat de personages niet boven een karikatuur uitstijgen.  De professionele regisseur is een rokkenjager, Harrie een oudere jongere die wat met muziek hobbiet en natuurlijk is er de diva in spe ,die ditmaal geen blond maar rood haar heeft.

De cast is uitgedost in prachtige, lullige kleding en vooral Wilbert Gieske draagt zijn charmante blauwe lycra legging en buikje met verve. Chapeau! Ook sommige tekstvondsten zijn hilarisch:  “Geloof jij het zelf?” “Ja. Nee. Soms. Stukjes.” of  “Erotisch als een zak uien”. Naar het einde toe vraag je je wel af hoe dit moet gaan aflopen. Wat wordt de uitsmijter?
Op het toneel zijn verschillende conflicten gaande:  de meeste zijn persoonlijk van aard, maar ook de techniek, in de vorm van licht en geluid, lijkt zich tegen de gehele Toneelgroep Zand te keren.

De eerste strijd is spannend en lachwekkend. De tweede heeft de potentie om spannend te worden maar dat gebeurt niet.  Het slot stelt teleur, geen uitsmijter, geen verrassing. Het loopt met een sisser af maar de vraag is of Toneelgroep Zand ooit haar productie in de grote zaal zal spelen.  Amateurs! doet dat wel en is een vrolijke komedie. Een must voor alle amateurtoneelspelers.

Tekst: Ester van Aalst – Foto: Piek

Lees ook:Los zand op televisie
Lees ook:Volledig zwart/wit
Lees ook:een mieterig sprookje met oogschaduw en gekleurd licht
Lees ook:De manke droomt van Hollywood
Lees ook:Spelen bij TA: Alwin Pulinckx over laatjes openen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>