Verbluffend gewone mensen

Truckstop van Het Toneel Speelt is een sprookje voor de gewone man, over de gewone man. Het loopt niet goed af, dat wel, maar het is in ieder geval een heel mooi sprookje. Martijn Groenendijk was namens Toneel.blog bij de première in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

Moeder Ada runt met hulp van haar 18-jarige, licht gestoorde dochter Katalijne de ‘Truckstop’, een pleisterplaats voor vrachtwagenchauffeurs. Niksnut Remco is chauffeur en droomt van zijn eigen wagen. Katalijne en Remco worden verliefd op elkaar, terwijl het voorbestaan van de ‘Truckstop’ wordt bedreigd door de heropening van een moderne concurrent 3 kilometer verderop. Als Ada het spaargeld van Katalijne wil gebruiken om de zaak te moderniseren, maar Katalijne ervoor kiest om een vrachtwagen voor Remco te kopen, escaleert de situatie snel en vinden allen een geweldadige dood.

In de eerste regie van Carina Crutzen spelen Saar Vandenberghe (Katalijne), Tjitske Reidinga en Guy Clemens op verbluffende wijze zeer gewone mensen. Zonder enige vorm van opsmuk, geholpen door de prachtige teksten van Lot Vekemans, zijn ze uiterst geloofwaardig in hun personages. De stoornis van Katalijne ligt er niet te dik bovenop, de noodlottigheid van het leven van Remco is zeer mooi gedoseerd en Tjitske Reidinga zet een stevige, zelfstandige, getormenteerde moeder neer zonder in clichés te vervallen. Dit alles wordt omlijst door een schitterend decor, door Thomas Rupert ontworpen, dat ook nog eens prachtig belicht wordt door Pelle Herfst.

Crutzen heeft ervoor gekozen om de regie ogenschijnlijk simpel te houden. Een duidelijke mis en scène geeft de spelers rust om ogenschijnlijk simpel te zijn. Eenvoudigheid is het toverwoord geweest en dat resulteert in een zeer eerlijke vertelling, zonder pretenties, waarvoor het publiek terecht de spelers en het artistieke team met een lang applaus beloont. Hier zouden we meer van willen zien.

Tekst: Martijn Groenendijk – Foto: Deen van der Meer

Lees ook:Musters nieuwe man in Gooische Vrouwen
Lees ook:Bambie, maar dan anders
Lees ook:Campert, Mulder en Chabot in theater
Lees ook:Prachtige imperfectie in ‘There are people dying’
Lees ook:Tjitske neemt de bus

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Verbluffend gewone mensen

 1. Marjolein

  Vrachtwagenschauffeurs? Typo!

    /   Reply  / 
  1. Suzan Auteur

   Aangepast

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>