Jon van Eerd schittert

Onder het Koninklijk paleis werkt en woont een bont gezelschap: het personeel van Hare Majesteit de Koningin. Butler Harrie Vermeulen (Jon van Eerd) voert het scepter over het personeel, maar moet wel buigen voor een chique hofdame (Liz Snoijink). En als er dan een nieuwe hoed voor de koningin bezorgd wordt én er moet ook nog een pakje afgeleverd worden en, en, en… dan loopt alles prachtig in het honderd. Nu er voor zorgen dat de super chique hofdame er maar niks van merkt. Of erger nog, de koningin.

Jon van Eerd speelt niet alleen de butler Harrie Vermeulen, maar is ook de auteur van het stuk. Oranje Boven wordt geproduceerd door Rick Engelkes en is inmiddels Jons vierde originele komedie. Geen wonder dus dat de rol van Harrie hem op het lijf geschreven is. Geen groot verhaal of ingewikkelde constructies. Nee, gewoon de alledaagse problemen in het huishouden van de Koningin en haar familie. Dat is het sterke van dit verhaal: het wil vermaken. En dat doet het. De verwikkelingen en grappen gaan in een sneltreinvaart voorbij. Voldoende tijd om te lachen en  je aandacht verslapt geen moment. Net voor de pauze een spannende cliffhanger.  Goed gevonden en je wordt zo nieuwsgierig dat de pauze eigenlijk overbodig is.

Het decor biedt een mooi inkijkje in de, in de kelder gelegen, keuken. Een plafond met enorme balken en een grappig uitzicht op de tuin van het paleis. En daar zie je af en toe de koningin langslopen. Ja, echt waar! Het speelplezier spettert van het toneel. Kokkie, Marjolein Algera, heeft het erg te verduren onder Harrie. Op een slapstickachtige wijze ondergaat ze de diverse mishandelingen van de gemene butler. Liz Snoijink, de chique hofdame, heeft door ziekte op het laatste moment de rol van Nelly Frijda overgenomen. Zij is een onverwacht goede comédienne. Peggy Vrijens, bekend van onder andere Julia’s tango, fladdert als het dienstmeisje vrolijk de komedie door. Arie Cupé als de chauffeur Bas Enkelhaar maakt de cast compleet.

Natuurlijk wordt een première ook bezocht door bekend Nederland. Dit keer liepen onder anderen Simone Kleinsma, Guus Verstraete, Carlo Boshardt, Hans Klok, Daniel Boissevain, Hetty Heytink, Willeke Alberti en Nelly Frijda over de rode loper. De meesten gekleed met een klein of iets groter vrolijk oranje accent.

Oranje Boven is beter dan Boeing Boeing, de vorige komedie waar Jon van Eerd in schitterde. Het is een eigentijdser, leuker verhaal met beduidend betere medespelers. Alles aan deze komedie is af. Dat, gecombineerd met het enorme plezier en energie waar mee gespeeld wordt, levert een zeer vermakelijke en echte Jon van Eerd-avond op.

Tekst: Ester van Aalst

Lees ook:Nelly Frijda ziek
Lees ook:Oranje Boven dingt mee naar Toneelprijs
Lees ook:Publiek gezocht bij interview Jon van Eerd
Lees ook:Jon van Eerd wint Gouden Notenkraker
Lees ook:Jon van Eerd schrijft comedy

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>