Het gemengde gevoel van de achterlanden

achterlanden 1Op zaterdag 31 oktober ging, in de Machinefabriek in Groningen, de voorstelling Achterlanden in première. Een samenwerking van het NNT met Alex d’Electrique met geestelijk vader Ko van den Bosch. Achterlanden is, na Heelhuids & Halsoverkop, een countrymusical, de tweede grote muziektheaterproductie van Van Den Bosch voor het NNT. De muziek van de voorstelling is van componist Robert van der Tol. Achterlanden vormt (naast La Divina Commedia en Aarsschaafsel & Korrelfotze) een kritisch commentaar op de geestelijke staat van het Westen in het algemeen en Nederland in het bijzonder. Thomas van Ek ging kijken.

Met Achterlanden zijn we in Afrika. Een Europees echtpaar, in een huwelijkscrisis, raakt volledig uit het lood door hun confrontatie met het vreemde, gepersonifieerd in de Inboorling. Het echtpaar wordt vertolkt door Albert Secuur, bekend als hoofdrolspeler in de regiosoap Boven Wotter, en Malou Gorter, vaste actrice van het NNT . De inboorling wordt gespeeld door Rory de Groot, die vanwege zijn performance achtergrond past in de wens van het NNT met multidisciplinair talent te werken.

Achterlanden is geïnspireerd op Heart of Darkness, een boek van Joseph Conrad. De boodschap van Achterlanden, het koude westen tegenover de hete ‘Soul’ van het exotische komt briljant over. Vooral de kritische noot naar de Westerse samenleving steekt schraal af tegen de passievolle Inboorling, prachtig vertolkt door Rory de Groot, wiens spel opzwepend werkt. Ook de tekst dekt de lading goed en draagt een groot deel van het stuk. Met rake oneliners en poëtische uitschieters wordt het schrijnende tussen het echtpaar, en de gevaarlijke buitenlandse omgeving waarin zij leven, pijnlijk duidelijk. Wat ook een ode verdient in deze voorstelling is de muziek, gespeeld door een live band on stage, en gezongen door de acteurs. Het doordrenkt elke scène met het gevoel van het moment, zodat je als publiek meegesleept word in de rauwe wereld waarin de personages verkeren.

achterlanden 4Toch was er tijdens de première een aantal punten dat te kort schoot, vooral in het spel en de vormkeuze. Met name in het begin viel het spel van het echtpaar tegen. Er werden grote fysieke vormen gebruikt (vooral bij de vrouw), zonder dat deze echt ingeleefd waren. Hierdoor greep het stuk het publiek niet meteen. Dit wordt des te meer duidelijk als in de tweede acte de Inboorling begint met: ‘en nu kan het beginnen’. Vanaf dat moment worden Gorter en Secuur meegesleept in het ingeleefde spel van De Groot. Door de late start voelt het stuk kort en onaf, het begin gaat aan je voorbij. De vormkeuzes doen ook af aan wat we van Ko van den Bosch verwachten. Er zaten zeker wel sterke keuzes in, met name het licht, het plassen van de man en de inmense plateauschoenen van de Inboorling zijn sterk theatraal. Alleen is het geheel was wat leeg en tam. Dit ligt ook aan het vrij sobere decor, dat bestaat uit witte panelen en glazen panelen en het gebrek aan destructie, waar het publiek toch op wacht.

Het overweldigende, de veelheid en turbulentie aan vormexplosies die wel te zien waren bij Heelhuids en Halsoverkop blijven hier uit, waardoor het lijkt alsof er te weinig tijd was. Achterlanden laat ons met gemende gevoelens achter. Aan de ene kant geweldige muziek, een sterke, confronterende boodschap en uitzonderlijk spel van Rory de Groot en aan de andere kant een onaf gevoel. Hierdoor behoort Achterlanden net niet op het niveau dat we van Ko van den Bosch verwachten. Toch is Achterlanden een aanrader. De positieve elemenenten hebben zeker de overhand hebben en de voorstelling raakt wel degelijk.

Tekst: Thomas van Ek – Foto’s: Karel Zwaneveld

Lees ook:Parade: Doek valt voor ware toneelspelers in Who’s afraid of…The end
Lees ook:HELP en een hysterische fan
Lees ook:Paul Groot voor het eerst in serieuze toneelrol
Lees ook:Vijf locaties stadsproject OOG Lucas De Man bekend‏
Lees ook:Intrigerend niksdoen

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Het gemengde gevoel van de achterlanden

  1. Pingback: Guest Piece: Blackface Takes to the Stage in The Hague – Rants & Raves

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>