Lekker belangrijk!

Lekker belangrijk is het nieuwe kindercabaretprogramma van Thijs Goverde. Thijs is, na zijn studie filosofie, kinderboeken gaan schrijven. Daarnaast maakte hij cabaret voor volwassen, maar zoals hij op zijn website zegt: “Volwassenen zijn saai”. Daarom legde hij zich toe op cabaret voor een jonger publiek. Voor uitgeverij Querido las hij al regelmatig voor op scholen. De grappen die daar aansloegen heeft hij verwerkt tot een aansprekende show. Elise van der Laan nam voor Toneel.blog een kijkje.

In Lekker Belangrijk neemt Thijs, samen met zijn jonge gasten, een aantal belangrijke vragen onder de loep. Wie heeft het meeste geld? Wie is er het beste? Wie is de slimste? Wie is de baas? Kortom wie is het belangrijkste? Door typetjes uit vroegere tijden naast hedendaagse typetjes te zetten, probeert Thijs samen met de zaal te ontdekken wat zo belangrijk is.

De voorstelling komt in het begin wat traag op gang, maar als de typetjes komen, slaat dat meteen om. Thijs begint met een edelman, die zichzelf heel erg belangrijk vindt. Het jeugdige publiek komt erachter dat er in het verleden anders werd gedacht dan nu. Thijs legt in zijn verhaal begrippen uit over de pruikentijd en die begrippen gebruikt hij vervolgens weer om een grap te maken. Erg educatief, maar voor de kids vooral om te lachen. Tijdens de show gaat er ook een mobiele telefoon af. Thijs spreekt het publiek kwaad toe over het feit dat je telefoon uit moet in het theater. Ondanks zijn boosheid en geschreeuw, liggen de kinderen in een deuk. Ze gaan nog harder lachen als ze erachter komen dat het Thijs zijn eigen mobiele telefoon is en hij vervolgens een intiem gesprek voert met zijn vriendin.

Het jonge publiek is tijdens de voorstelling van Thijs erg vrij. Ze mogen zeggen wat ze denken en Thijs gaat vaak op hun reacties in. Daarbij komt hij af en toe vrij hard uit de hoek. Hij kapt de kinderen af of gaat juist in discussie. Dat lijken ze helemaal niet erg te vinden. Het wordt juist gewaardeerd en zonder twijfel legt het publiek de cabaretier het vuur aan de schenen..
Een voorbeeld hiervan is dat Thijs op een gegeven moment in de voorstelling de afwas doet, dit tot ongenoegen van de zaal. Die vertelt hem dat hij dat thuis moet doen. Thijs gaat hier echter toch mee door. Je hoort de kinderen zuchten in de zaal. Tot het moment dat hij water nodig heeft, hij roept ‘Simsalabim’ en er komt zomaar water uit de lucht vallen. Dit verrassingseffect deed menig kind van zijn stoel opspringen.

Thijs probeert de kijkertjes te vertellen wat belangrijk is in het leven. Uiteindelijk komt hij samen met de kinderen tot de conclusie dat je vooral jezelf niet belangrijk moet vinden, om überhaupt belangrijk te kunnen zijn. Thijs op zijn beurt verwacht van zijn jonge gasten dan ook geen applaus, want daarvoor is hij niet belangrijk genoeg. Natuurlijk kreeg hij dat wel, ook hier werd weer hard om gelachen. 

Lekker belangrijk is een educatieve vlotte interactieve cabaret-toneelshow waar kinderen een uur en een kwartier op het puntje van hun stoel zitten en ouders gniffelend achterover kunnen hangen.

Tekst: Elise van der Laan

Lees ook:ADV: Laat je kind niet vallen
Lees ook:Paul Groot voor het eerst in serieuze toneelrol
Lees ook:DeLaMar Theater reeds geopend door Loes Luca en Huub Stapel
Lees ook:Bibaboerderij op avonturenreis in het theater
Lees ook:Os, Ezel en hun kindje Jezus

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>