Het wrede lot van Romeo en Julia

Ieder jaar zijn er in de Nederlandse theaters meerdere producties van Shakespeare’s bekendste tragedie, Romeo en Julia, te zien, en ook dit jaar is geen uitzondering. Er is echter wel een goede reden waarom dit werk zo vaak wordt opgevoerd: het is gewoon een prachtig toneelstuk. Frank Albers maakte in opdracht van het Nationale Toneel een nieuwe vertaling van Romeo en Julia en regisseur Johan Doesburg ging er mee aan de slag. Het resultaat? Een prachtige voorstelling die je mee neemt naar een wereld vol liefde, passie en haat. De must-see van dit seizoen. Ludy Graffelman was bij de première in de Koninklijke Schouwburg.

Op het centrale plein van Verona, Italië, treffen leden van de Montagues en de Capulets elkaar. Door een oeroude vete tussen de twee families loopt de zomerse dag uit op een bloedig gevecht. Diezelfde avond nog ontmoeten Romeo Montague en Julia Capulet elkaar voor het eerst. Het is liefde op het eerste gezicht. In het geheim trouwen ze ook, maar als het geweld escaleert en Romeo’s beste vriend Mercutio slachtoffer wordt, evenals Julia’s neef Tybalt, wordt Romeo naar aanleiding van de onfortuinlijke gebeurtenissen verbannen uit Verona. Een listig plan om de geliefden weer bij elkaar te brengen, loopt bloederig af en zo komen Romeo en Julia tragisch aan hun einde. Hoewel bijna iedereen het verhaal kent, schiet de uitvoering van het Nationale Toneel zodanig in de roos dat ook menig doorgewinterd Shakespearebezoeker een traantje moet wegpinken om de twee jonge geliefden.

De acteurs spelen zéér betoverend waardoor je de aandacht gedurende het lange toneelstuk nooit kwijtraakt. Van Sophie van Winden, die Julia speelt, gaan we zeker nog veel horen. Ze speelt heel indrukwekkend en vult haar handelingen aan met wat kleine details, waarmee ze van Julia een nóg mooier personage maakt om naar te kijken. Zo krijgt de voorstelling nog meer kleur. Marwan Kenzari moet nog afstuderen aan toneelacademie Maastricht maar is nu al de perfecte Romeo. Ook indrukwekkend zijn de dubbelrollen. Jeroen Spitzenberger is fantastisch als Mercutio en duikt later weer op als een monnik. Ook Tybalt en de edelman Paris worden goed door één acteur neergezet en dat geld ook voor de voedster van Julia en de moeder van Romeo. Alleen de vorstin van Verona en de moeder van Julia spelen net iets minder geloofwaardig, omdat het af en toe lijkt alsof zij de emoties van hun karakter meer spelen, dan dat ze die echt voelen.

Er zitten meerdere decorchangementen in de voorstelling, die door de spelers zelf worden uitgevoerd, maar dit verbreekt te betovering helemaal niet. Sterker nog, het oog voor detail versterkt het verhaal alleen maar. Zo kun je zelfs nog verschillen zien in hoe beide families hun stoelen rangschikken, om over de rest van het decor maar niet te spreken. De klassieke balkonscène is een uitgelezen voorbeeld van hoe de vormgeving perfect aansluit bij het spel, waardoor je een warm gevoel krijgt. Het betreft een nachtelijke, zoete dialoog tussen Romeo en Julia, waarbij Julia op een balkon staat. In dit geval wordt het balkon uitgebeeld door een hoge metalen stelling waar Romeo behendig op klimt. Een spot en een prachtige achtergrond geven het gevoel alsof je naar een compleet andere wereld kijkt. Bij het tragische einde van de voorstelling kun je alleen maar met een brok in je keel naar de spelers staren en bij de staande ovatie kan een groot deel van het publiek het niet droog houden. Ook uren na de voorstelling is de kans groot dat je met je gevoel nog steeds in Verona bent.

Romeo en Julia is nog tot en met 13 juni door heel Nederland te zien. Voor meer informatie en speeldata, zie www.nationaletoneel.nl

Tekst: Ludy Graffelman – Foto’s: Leo van Velzen

Lees ook:Korting op Romeo en Julia
Lees ook:Opera Spanga brengt Romeo en Julia naar Friesland
Lees ook:De kracht van de verbeelding
Lees ook:Driedubbel drama
Lees ook:Druk seizoen voor Oostpool

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Het wrede lot van Romeo en Julia

  1. Pingback: Korting op Romeo en Julia | Toneel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>