Staande ovatie en gejuich bij Hamlet vs Hamlet

Schermafbeelding 2014-03-23 om 17.59.49Bovenop de puinhopen van het leven staat Hamlets huis. Fier en statig gebouwd op grondvesten van aarde gemengd met bloed en menselijke wanhoop. Het huis waar zijn vader broederlijk vermoord is en zijn moeder hoereert met de moordenaar om het vacuüm van koninklijke macht waarin zij gevangen zit te prolongeren. Een huis waar familie, vrienden en Hamlet vijanden zijn. Vijanden van elkaar, zichzelf en de wereld waarover ze regeren. Hamlet vs Hamlet is de eerste coproductie in een reeks van vier tussen Toneelgroep Amsterdam en het Toneelhuis.

Hamlet vs Hamlet is het verhaal van de jonge prins Hamlet (Abke Haring) die verscheurd is door verdriet vanwege de dood van zijn vader. Wanneer zijn vader als geest verschijnt vertelt deze te zijn vermoord door zijn eigen broer Claudius (Johan van Assche). Hij smeekt Hamlet zijn dood te wreken. Hamlet die worstelt met zijn adolescentie en mens zijn, zweert dit te doen. Hij twijfelt echter over zijn eigen gemoeds- en geestestoestand en vraagt zich af of de geestenverschijning echt is of een illusie van waanbeelden en gedachten in zijn hoofd. Hij verzint een list om bewijzen te verzamelen zodat hij zeker weet dat zijn oom de moordenaar is. Claudius, inmiddels getrouwd met de moeder van Hamlet, vertrouwt Hamlet niet en beraamt een plan om hem uit de weg te ruimen. Hiervoor dwingt hij hulp af bij twee getrouwen vrienden van Hamlet, Guldenstern (Kevin Jansens) en Rozenkrantz (Marc van Eeghem).

Hamlet wordt gespeeld door de Nederlandse actrice Abke Haring die een sensastie in België is. Haar loopbaan speelt zich daarom voornamelijk daar af. Schrijver Tom Lanoye heeft deze bewerking van Hamlet geschreven met de gedachte dat Abke Haring de titelrol zou vertolken.

Virtuoos

De toneelteksten die de acteurs scanderen, getuigen van een hoog virtuoos literair gehalte. Ook heeft de schrijver gekozen om de traditionele dichtvorm van William Shakespeare te gebruiken. Door deze vorm te kiezen wordt echter het fysieke spel van de acteurs beperkt en komt de voorstelling statisch over.

Hamlet vs Hamlet wekt de verwachting een nieuwe koers binnen het verhaal te varen, maar er wordt lang vastgehouden aan het traditionele stuk. Laat in het stuk worden er duidelijke afwijkende wendingen gekozen wanneer Laertes (Eelco Smit) moegestreden van het front terugkeert. De taalroes en dichtvorm wordt doorbroken wanneer Hamlet zijn geliefde Ophelia (Gaite Jansen) fysiek tegen de grond werpt. Hij vernedert haar om de suggestie te wekken dat hij niet verliefd op haar is.

Via poppenspel en videobeeld is gekozen om het bewijs van de moord te leveren. Dit is een slimme en mooie vondst. De simpele grap die de grafdelvers uitspelen is subliem gespeeld en geeft de voorstelling lucht.

Gotische Film Noir-setting

Hamlet vs Hamlet speelt zich af in een gotische film noir setting. Een mooi strak speelvlak van glazen platen in een vierkant stalen frame verheven boven een zanderige en met stenen en afval gemixte ondergrond. In het midden van dat glazen speelvlak een lang gordijn van stalen platen tot aan het plafond. Door het ijzeren gordijn in verschillende richtingen te verplaatsen worden er verschillende ruimtes en vertrekken gecreëerd.

Taalfetisjisme

Voor taalfetisjisten is deze voorstelling echt een must see! Abke Haring die Hamlet speelt is fenomenaal. Zij speelt Hamlet als een intelligente jonge hond vol twijfels. Zij laat hem de kracht en souplesse uitstralen van een jonge man met een dosis vrouwelijke schoonheid die je niet bij een man verwacht. Haar charisma, fysiek en styling is Hamlet. Gaite Jansen die normaal filmactrice is heeft me verbaasd dat zij op dit niveau kan meekomen. Een waar talent voor de toekomst. Hamlet vs Hamlet vergt een hoge mate van concentratie en bewustzijn.

Tekst: Virginio Papa

Gezien: 21 maart, Stadsschouwburg Amsterdam

Foto: Jan Versweyveld

 

Lees ook:Gaite Jansen sluit zich aan bij Toneelgroep Amsterdam
Lees ook:Gemiste kansen in Oostpools Hamlet
Lees ook:Hamlet is de Mona Lisa van de literatuur
Lees ook:Extra voorstelling Hamlet
Lees ook:DOX date De Utrechtse Spelen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>