Arthur Japin sprankelend over Vaslav

Schermafbeelding 2014-02-06 om 14.47.51

De perspresentatie van de nieuwe DeLaMar Productie Vaslav is in volle gang. Jeroen Krabbé (Diaghilev) , Maarten Heijmans (Vaslav) Noortje Herlaar (Romola), Beppie Melissen (Emilia Markus), Floris Verkerk (Peter) en Hanne Arendzen (Lise) zitten op hoge krukken in de schijnwerpers. Japin flankeert de cast en straalt als een jarige terwijl hij ons toespreekt.

Vaslav, geregisseerd door Paul Eenens, is de toneelbewerking van het gelijknamige boek, die ik de avond tevoren mocht inzien. Japin volbracht een meesterstuk samen met Rosalie Mohr en Ulrike Buerger. Gevolg: een vlotte en toch juweel van een toneeltekst.

Waar gaat het over?

Het verhaal gaat over de fenomenale balletdanser Vaslav Nijinski. Zijn successen staan sterk onder invloed van de krachtige impresario Diaghilev, de liefde van zijn vrouw en haar dominante moeder. Deze twee kampen strijden om de macht, terwijl hij danst en mensen in vervoering brengt. Lukt het hem te ontsnappen aan die krachten en welke rol speelt bediende Peter in zijn leven?

                  Niet doen is erger!

Arthur Japin vertelt na de presentatie over het proces van boek naar toneeltekst. ‘Belangrijk daarbij is dat je mensen vertrouwt, dan is het een leuk proces, de theaterwereld is mijn wereld.’ Japin begrijpt de danser. ‘Vaslav had Diaghilev nodig. Veel te jong kwam hij op de balletacademie. Het gevolg was een breekbare persoonlijkheid die een sterke kracht als Diaghilev nodig had. Uiteindelijk valt een vrouw als Romola als een blok voor hem. De krachten van hen beide verscheuren hem.’ Als ik vraag hoe hij het proces van lijvig boek naar krachtige kerntekst heeft ervaren, zegt hij: ‘Ik durf ‘t niet, maar doe het toch.’ Hij lacht: ‘Het idee dat ik het niet zou doen is erger! Ik ben opgegroeid met mensen die niet geleefd hebben, ik wil straks geen spijt hebben. Daarom vind ik het nu ook zo leuk!’ We nemen afscheid met de woorden van Nietsche: ‘het is een schande om niet te leven.’   

Op je intuïtie te vertrouwen

Jeroen Krabbé ontmoet ik later. Tussen de telefoontjes en de drukte door vertelt hij hoe het idee begon: ‘Tijdens een borrel kwam het idee op en vroeg Joop van den Ende aan Arthur Japin of hij niet voor mij de toneeltekst zou willen schrijven. Ik was direct enthousiast: Het is een complex verhaal en is intelligent geschreven. Het kwam op mijn pad. Ik heb het te druk bijna, vooral met schilderen, maar het mooie aan het personage van Diaghilev vind ik zijn talent om op zijn intuïtie te vertrouwen. Hij maakte rond 1900 een kunstenaarskrant, tentoonstellingen, haalde opera en het Ballets Russes naar Europa. En alhoewel Diaghilev, meedogenloos was, was hij ook een soort vaderfiguur voor de fabuleuze Vaslav Nijinski. Mensen vielen flauw als hij danste, hij zweefde. En ja,’ zegt hij een beetje boos, ‘Romola appelleerde aan zijn kwetsbaarheid!’

  Waagstuk

Edwinvanbalken

Edwin van Balken

De productie Vaslav is de vierde productie uit de koker van DeLaMar Producties, vertelt Edwin van Balken, directeur. ‘Kenmerkend aan de stukken van DeLaMar Producties is de toegankelijkheid en een grote herkenbaarheid voor het grote publiek.’ Een bewonderenswaardig waagstuk. Ik hoop dat er mensen flauwvallen!

 

Tekst: Janneke Holtslag

Foto: Pepijn Leupen (Hollandse Hoogte), Roy Beusker

Vaslav is exclusief te zien in het DeLaMar Theater vanaf 7 maart tot en met 30 april. Kijk hier voor meer informatie!

 

 

Lees ook:Joop van den Ende over Vaslav
Lees ook:Paul Eenens stopt regie Vaslav
Lees ook:Exclusieve foto-impressie van de première van Vaslav
Lees ook:Vaslav is prikkelend en bevrijdend, Krabbé hartstochtelijk
Lees ook:What we SEE

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>