Frank Groothof en verhalen over geluk

“Ouders die hun kinderen mee naar het theater nemen geven hen iets wat je met woorden niet zeggen kunt.” Al meer dan twintig jaar gebruikt Frank Groothof (63) bekende werken uit het klassieke repertoire om theatervoorstellingen te maken voor jong en oud. De Soldaat en de Keizer is zijn nieuwste productie en daarnaast speelt hij voor de kleuters het sprookje JazzBabar. Marleen Hartog van Webregio.nl ging met hem voor Toneel.blog in gesprek.

“Door middel van verhalen kunnen kinderen dingen leren. Daarom is theater zo belangrijk voor mij als mens. Je krijgt er een andere kijk op het leven van en het is een inspiratiebron waar ik de kanten van mezelf tegen kom waar ik geen tijd voor maak. Die ik verwaarloos en geen aandacht geef. Regelmatig naar het theater gaan maakt mij vollediger als mens, zo ervaar ik dit tenminste. Het maakt mij gelukkiger.”

De zoektocht naar geluk is een thema dat als een rode draad door Groothofs voorstellingen loopt. Zijn verhalen gaan veelal over mensen die op reis gaan en onderweg allerlei avonturen beleven. Het uitgangspunt van alle voorstellingen van de veelzijdige Groothof is muziek, waaronder klassieke muziek. “Je kunt kinderen heel goed kennis laten maken met klassieke muziek, alleen wel op de juiste manier. Hen op een stoel zetten en naar het oeuvre van Bach laten luisteren, werkt natuurlijk niet. Maar tijdens een theatervoorstelling, wanneer er een spannend en boeiend verhaal wordt verteld dat de muziek leidt, kan een kind wel anderhalf uur geboeid blijven kijken en luisteren!”

“Kinderen houden van verhalen vol avonturen”, zegt Groothof. Ook het verhaal van de Soldaat en de Keizer gaat over een avontuurlijke reis. Een boerenjongen verovert, samen met het leger van Napoleon, Europa. Maar nadat zij in Rusland verslagen zijn, ontmoet hij op weg naar huis een heks die om hulp vraagt. Hij helpt haar en als dank geeft ze hem een viool: ‘Als je hier op speelt soldaat, verdwijnen al je moeilijkheden’. Vlak voor zijn dorp kruist de duivel zijn pad. Hij wil de viool kopen in ruil voor geld en roem. De soldaat stemt toe, maar de gouden bergen die hij krijgt, leiden uiteindelijk tot diepe dalen. Hij is eenzaam en alleen, totdat er een prinses in zijn leven verschijnt…”

“Deze voorstelling gaat eigenlijk over de strijd tussen geld en macht, geluk, ongeluk en eenzaamheid” legt Groothof uit. “Een sprookje in een historische setting, met mooie aansluitende muziek. Want de muziek speelt net zo´n grote rol als het verhaal. Verhalen over geluk zijn belangrijk, want kinderen krijgen tegenwoordig ongemerkt een andere boodschap mee. Kijk bijvoorbeeld naar de vele talentenjachten op televisie. De boodschap lijkt te zijn dat je, als je beroemd bent, er goed uitziet en geld hebt, ook gelukkig bent. Dat je het daarin moet zoeken. In mijn verhalen wil ik kinderen vertellen dat het daar juist niet om draait.”

Dat is ook precies de reden dat Groothof theaterbezoek voor kinderen zo belangrijk vindt. “Het is een venster naar een andere wereld en de muziek brengt je naar een ander level. Een level waar je zonder theater in deze materiële wereld niet zo makkelijk komt.”

De muzikale voorstellingen De Soldaat en de Keizer (7+) en JazzBabar (2+) zijn nu in theaters te zien. Zie voor een speellijst www.frankgroothof.nl

Tekst: Marleen Hartog - Foto: Jörgen Koopmanschap

Lees ook:Theu Boermans regisseur musical ‘Soldaat van Oranje’
Lees ook:Frank Groothof samen met De Kift
Lees ook:Lekker belangrijk!
Lees ook:Locatievoorstelling over maakbare samenleving
Lees ook:Frank Groothof in première op 2 Turven Hoog

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>