Kortjakje is een avontuurlijke droomreis

Op 22 december speelt theatergroep Max. de avontuurlijke voorstelling Kortjakje in theater de Leest in Waalwijk. Moniek Merkx, artistiek leider en regisseur van theatergroep Max., maakt met zeven acteurs, een tekenaar, vier technici en veel video en animaties de voorstelling Kortjakje. Merkx: “Kortjakje is een naam die iedereen kent, maar het is eigenlijk alleen maar dat hele kleine liedje. In veel kinderliedjes en -rijmpjes heb je zinnen en beelden die iedereen zingt, maar eigenlijk begrijp je vaak niet waar het vandaan komt of wat het betekent. Bijvoorbeeld neem nou ‘makker staakt uw wild geraas’ of ‘een duizendpoot die schoenenpoetser is’.

Eigenlijk zong ik altijd maar wat en dat doet iedereen. Als je erover nadenkt, is het een heel leuk beeld. Ben je boos, pluk een roos. Visje in het netje, kindje hup in bedje. Dat soort liedjes hebben vaak de beelden van de voorstelling Kortjakje bepaald. Er komen ook sprookjes in voor. Ik ben geïnspireerd door De Sneeuwkoningin van Andersen, waarin een meisje allerlei avonturen meemaakt. Kortjakje put uit een berg verhalen. Het wordt een feest der herkenning en is daarnaast ook raadselachtig. Die combinatie vind ik leuk. Daar was ik bij bijvoorbeeld Soms verdwaal ik in een draak ook naar op zoek.”

Droomreis
Kortjakje begint in een donker slaapkamertje, eindigt in een stralende witte wereld en tussendoor komen in een rode, gele en blauwe wereld alle mogelijke magische momenten en wonderlijke figuren langs. Merkx: “Om de sfeer van die liedjes en sprookjes in een nieuwe vorm te gieten heb ik ervoor gekozen om er een droomreis van te maken. Kortjakje ligt in bed, kan niet slapen en komt in het gebied tussen slapen en waken. Ze krijgt te horen dat ze de zon moet zoeken en dat is natuurlijk een onmogelijke opdracht. Het leuke van een droom is dat je het heel vanzelfsprekend vindt dat je van de ene onlogische situatie in de andere belandt.”

Levend prentenboek
Naast zeven acteurs spelen ook animaties een belangrijke rol. Merkx: “We nemen het publiek mee op reis naar de maan, onder water, in een roversbos, langs de Noordpool. Door animatie en projectie maak ik er een bewegend prentenboek van, waarbij we bewust kiezen voor een eenvoudige tekenstijl. Doordat daar ook weer acteurs in rondlopen, komt het prentenboek tot leven. Uniek is dat de animaties live bediend worden en reageren op de acteurs. Dat zie je dan levensgroot voor je verschijnen. We gebruiken een batterij aan technische uitvindingen, het nieuwste van het nieuwste, om vervolgens iets te maken dat er kinderlijk eenvoudig uitziet.”

Pluk een roos
Kortjakje is een voorstelling voor iedereen van 5 tot 95 jaar. Moniek: “Het wordt een mix van een klassiek fantasieverhaal en cartooneske tekeningen. Een pratende krab of een roos die bang is om geplukt te worden. Eén van de meest spectaculaire beelden uit de voorstelling is de ijskoningin die gaat smelten. Maar hoe we dat gaan doen, ga ik nu niet vertellen. Kom maar kijken.”

Meer informatie: www.tgmax.nl

Lees ook:Vernuftig prentenboek van Theatergroep Max.
Lees ook:Bert Hana maakt live docu
Lees ook:Roos Ouwehand vindt iedereen vreselijk!
Lees ook:Wie is de freak?
Lees ook:VMBO-ers spelen mee in Roos_09

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>