Kraaijkamp en Purcell leren van elkaar houden

Leren houden van leren, Leren om te houden van… Hij (Johnny Kraaijkamp) is een professor in de literatuur die letterlijk en figuurlijk vastzit. Zij (Celine Purcell) is een kapster die vastberaden is haar leven te veranderen. De ontmoeting tussen de twee zet beide levens op zijn kop.  ‘Superspannend’ vindt Celine Purcell het. ‘Geknipt om te Leren’ is haar eerste toneelstuk en in een stuk voor slechts twee personen wordt ze meteen goed voor de leeuwen geworpen.

“Ik wilde altijd al graag in een toneelstuk spelen, maar ik durfde niet zo goed. Bij musical heb je altijd nog de grote trap, het orkest en de jurk om je achter te verschuilen. Nu hebben we dat allemaal niet, dus als het publiek wegloopt, ligt het echt aan ons.” “We zijn de hele avond met zijn tweeën aan de bal”, vult Kraaijkamp aan. “Je komt samen uit de kleedkamer, staat samen in de coulissen en vervolgens sta je samen op het podium met elkaar als enige houvast. Dat een van de twee een keer een offday heeft, is uitgesloten. Wij moeten het maken en dat is best spannend.”

Zelfontdekking
In ‘Geknipt om te Leren’ krijgt Professor in de Literatuur Frank voor het eerst een open-universiteitstudente. Rita is kapster en vastbesloten haar leven te veranderen. Daarmee wordt ze een frisse wervelwind in het leven van Frank en beiden bloeien op. Wat volgt is een ontroerend verhaal over zelfontdekking. “Hij zit vast”, aldus Kraaijkamp over zijn rol. “Niet alleen in relaties, in creativiteit en in werk, maar ook letterlijk in zijn werkkamer. Hij is geen narrige man, maar zijn leven moet wel meer kleur krijgen. Zij is direct en spontaan en daarmee geeft ze hem ook weer een beetje glans. Dat is spannend om te zien. Het is interessant wat er gebeurt, wat er verandert tussen die twee mensen.” Rita denkt dat Macbeth de lokale kroegbaas is en dat Hamlett een gerecht met eieren en kaas is. “Toch is ze niet dom”, aldus Purcell, “in tegendeel. Ze is alleen onderontwikkeld. Het grote verschil met een vergelijkbaar thema in de voorstelling ‘My Fair Lady’ is dat hij haar niet wil veranderen. Eigenlijk is ze goed zoals ze is.”

Open
Johnny Kraaijkamp werd gevraagd voor de rol van Frank en vervolgens werd Purcell gecast. “In tegenstelling tot Johnny moest ik nog wel even langs komen bij regisseuse Caroline Frerichs, maar dat was niet echt een auditie, want we hebben alleen een kopje koffie gedronken. Achteraf vertelde ze dat ze wilde kijken of ik ‘een Rita’ was en blijkbaar was ik dat. De regisseuse vond me open en dat was eigenlijk de enige vereiste. In haar opinie kan de rol van Rita op heel veel manieren ingevuld worden. Ze kan ordinair zijn of juist heel netjes, als ze maar ‘is’.” Samen met regisseuse  hebben Kraaijkamp en Purcell stap voor stap aan het stuk gebouwd. “Ik ben eerst zoveel keer door het script gegaan om de karakters te leren kennen”, vertelt Purcell. “Wat zegt hij over haar? Wat zegt ze over zichzelf? Pas als je aan het werk gaat, kun je het afwerken. Je kunt een zin al heel vaak gezegd hebben, als je ineens beseft wat het gevoel erachter is.”

Pretty Woman
Overal ter wereld in ‘Geknipt om te Leren’ onder de originele titel ‘Educating Rita’ een enorm succes. “Dus we zouden wel twee minkukels zijn, mochten wij het verprutsen”, lacht Kraaijkamp. Celine Purcell verklaart het succes van het stuk door het feit dat het een verhaal van alle tijden is, maar vlakt ook de Britse humor niet uit. “Ik ben Brits, dus daar kan ik wel wat mee. Ik houd bijvoorbeeld niet zo van Nederlandstalig cabaret. Ik ben opgevoed met die snelle Britse humor. Dat net even iets aanstippen zonder ooit beledigend te worden. Ik vind dat een grote kracht.” Kraaijkamp zoekt de sterkte van het stuk vooral in de ontwikkelingen tussen de twee hoofdrolspelers: “Wat er gebeurt tussen die twee mensen grenst aan romantiek, ondanks de verschillen. Het contrast tussen twee mensen kan niet sterker zijn. Hij is sceptisch over de wereld waarin hij zit en tegelijkertijd is hij heel vastomlijnd. Er is maar 1 antwoord voor hem. Dan komt zij en zij schopt alles onderuit. Vanaf de eerste seconde denk je als kijker ‘dit kan niet’. Het werkt, omdat hij langzaamaan van haar gecharmeerd raakt en zich openstelt. Aan het eind van de voorstelling blijven mensen waarschijnlijk zitten met een gevoel van ‘het zou mooi zijn als die twee bij elkaar zouden komen’. Als dat gebeurt hebben wij het goed gedaan.”

Geknipt om te leren gaat op maandag 5 oktober in première. Meer informatie en speellijst: www.ruuddegraaf.nl

Lees ook:Eerste toneelrol voor Celine Purcell
Lees ook:Kraaijkamp en Purcell aan elkaar gewaagd
Lees ook:John Kraaijkamp sr. in TV-Monument
Lees ook:Johnny Kraaijkamp jr. voor het eerst in Thriller
Lees ook:De twee zijden van een drenkeldode

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>