Actors unite!

Nog nooit kwamen zoveel acteurs tezamen bij een enkele gelegenheid. Op 16 februari 2009 waren maar liefst 300 acteurs aanwezig op het eerste feest van de acteursbelangenvereniging ACT in de Stadsschouwburg van Amsterdam. Rein Hofman en Waldemar Torenstra zijn de initiatiefnemers van ACT en werden na het feest overspoeld met lofbetuigingen. Ook kregen ze hulp aangeboden van experts, waardoor Act een nog grotere vlucht nam. Rein Hofman studeerde in 2006 af aan de Amsterdamse toneelschool en kleinkunstacademie en is vooral  bekend uit Doe Maar de musical. Inge Schouten had met hem een gepassioneerd gesprek over ‘zijn’ ACT.

‘Als acteur maak je in het vak veel dingen mee, waar je het niet mee eens bent. Maar als individu is het moeilijk hier tegenin te gaan. Daarom hebben wij, de acteurs, ons georganiseerd, om op die manier samen voor de acteursbelangen op te komen.’ Rein Hofman zit al vier jaar bij ACT. De organisatie zelf bestaat nu acht jaar. Bekende acteurs als Huub Stapel en Victor Reinier speelden bij de oprichting een grote rol, maar het initiatief kwam toch niet goed van de grond. Nu zijn er duidelijke commissies aangesteld, die allen heldere taken hebben. Waldemar Torenstra zat vaak om tafel met Federatie Filmbelangen om op te komen voor de herhalingsrechten van de acteurs en zo rolde het balletje verder. Nu gaat het goed met ACT. ‘Dat komt omdat we de afgelopen jaren hebben gevochten voor onze belangen. En met resultaat.’

‘Als je iets wilt veranderen, verwachten mensen vaak dat het op stel en sprong gebeurt. Kijk naar Obama. Hij is verkozen tot president en men verwacht dat nu alle problemen opgelost gaan worden. Het is een lang proces.’ Toch hebben de fanatieke acteurs in het verleden ook zeker resultaat geboekt, bijvoorbeeld wat betreft een vergoeding voor stagiaires bij gezelschappen. ‘Die is tegenwoordig aanzienlijk hoger dan vroeger, al zijn ze nog niet opgenomen in de cao. Wij willen natuurlijk ook iets goeds achter laten voor de volgende generatie,’ zegt de collegiale Rein.

De jonge, maar ambitieuze organisatie is er voor mensen die toneelschool hebben gedaan of een dragende rol spelen of speelden bij een bekend Nederlands gezelschap ‘We willen niemand een keurmerk geven, maar we hebben echt een duidelijk segment nodig. Hoe specifieker het kader, hoe beter iets te bereiken is.’ Het bestuur bestaat onder andere uit actrice Monic Hendrikxs en de acteurs Derek de Lint en Edwin de Vries. Ook heeft ACT D’66 kamerlid Boris van der Ham en oud-minister van Cultuur Hedy d’Ancona weten te strikken voor een plaatsje in het bestuur.

‘Wij handelen op gespreksniveau met mensen die ook verandering willen.’ Rein wil niet dat ACT als een stel vervelende acteurs gezien wordt, maar als een adviesorgaan. ‘Wij onderhandelen voor algemene, betere omstandigheden voor de acteur op de arbeidsmarkt, maar we zijn geen uitzendbureau. Iedereen kan bij ACT terecht met problemen, maar wij verwijzen door naar instanties die concreet kunnen helpen. Een belangenorganisatie als doorgeefluik, maar wel een belangrijk doorgeefluik.’

ACT heeft contact met de vier grote toneelscholen. ‘We communiceren over de inhoud van de lessen en wat daarin ontbreekt. ACT geeft ook aan de scholen door waar vraag naar is op de arbeidsmarkt en/of bij gezelschappen. Een goed voorbeeld hiervan is de samensmelting van de Toneelschool en Kleinkunstacademie in Amsterdam. Het is belangrijk dat scholen en gezelschappen goed naar elkaar luisteren. ‘

Het klinkt allemaal erg mooi, dat onderhandelen en voor de acteurs op willen komen, maar hoe doet ACT dit? ‘Wij streven er bijvoorbeeld naar om vierdejaars toneelschoolleerlingen in te lichten over de gang van zaken bij een WW-uitkering. Het is namelijk niet gek om als acteur werkeloos te zijn, maar je moet wel weten hoe je daar mee om moet gaan.’ Ook wil ACT in de toekomst een netwerkdag organiseren voor de leerlingen en castingbureaus, om elkaar al te leren kennen. ‘We willen de jonge acteurs goed voorbereiden op de toekomst.’

Eenmaal acteur en bij ACT aangesloten, welk profijt hebben de leden dan eigenlijk? ‘Wij gaan ervan uit dat onze leden vooral lid zijn uit liefde voor hun vak en omdat zij willen dat binnen het vakgebied alles goed geregeld is. Acteurs die schreeuwen: ‘Wat krijg ik er voor terug??’ kunnen nog lang blijven schreeuwen, want een directe tegenprestatie is er nog niet. In de toekomst willen wij contributie gaan vragen. Dan kunnen wij masterclasses en workshops aanbieden. Het is namelijk geen overbodige luxe dat ook de bekende acteurs zich soms even laten bijspijkeren.’

Het is duidelijk dat ACT ambities heeft. Rein denkt even na: ‘Over een jaar hoop ik dat ACT een geoliede machine is met een heldere structuur. Ook hopen we een dagelijks leider aan te stellen.’ Nu draait ACT op vrijwilligers. Over enkele jaren wordt verwacht dat er resultaten komen, bijvoorbeeld voor wat betreft de herhalingsrechten. ‘Veel mensen denken dat, als zij dezelfde acteurs steeds weer op tv zien, deze stinkend rijk zijn. Dat is helemaal niet zo! Een serie als Flodder bijvoorbeeld wordt vaak herhaald, terwijl de acteurs daar geen rode cent voor krijgen. Als je een keer een pakje sigaretten koopt, kun je ze daarna toch ook niet gratis blijven halen?’ Ook hoopt Rein dat de organisatie volgend jaar een gevestigde naam is met een grote achterban. ‘Iedere acteur moet ingeschreven zijn!’

Wil jij net als Rein de acteurs helpen en geven waar ze recht op hebben? Dat kan! Onderteken dan nu deze petitie over de thuiskopieheffing.

Tekst: Inge Schouten

Lees ook:De weg naar de roem – deel I
Lees ook:Don Quichot zoekt figuranten
Lees ook:De drang van Peter Tuinman
Lees ook:Huub Stapel haalt het uit zichzelf
Lees ook:Even babbelen met: Jorrit Ruijs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>