Parade: Indringend maar geen horror bij Wie niet weg is is gezien

MID-Wie-niet-weg-is-is-gezien_Maastd_@Sjoerd-Kelderman-5Het affiche van Wie niet weg is is gezien waarschuwt je: ‘lekker eng’. Maas theater en dans brengt de geheimen van een horrortweeling, die samen in hun eigen wereld leven, behouden en bewaken. Angstvallig en agressief bewaken. De voorstelling is geïnspireerd op het boek De zwijgende tweeling van Marjorie Wallace. Een tweeling die een eigen taal creëert en niet communiceert met anderen.

Aan het grote hekwerk hangen veel poppen met vreemde oranje oogjes. Ogen, die je doordringend aan lijken te kijken. Hoe doordringend blijkt pas aan het einde van de voorstelling. Ook de tweeling begluurt vanachter het hek hun publiek.

Betrapt

In twee dezelfde, witte, onschuldige jurkjes zijn de twee actrices (zonder grote gelijkenis) toch een tweeling. Met hun boze en onderzoekende blik lopen ze over het toneel. Kijkend naar elkaar én het publiek. Af en toe verschijnt er een langzaam en voorzichtige glimlach en als vanzelf glimlach je voorzichtig terug. Precies op dat moment kijkt de tweeling je weer boos en ondoorgrondelijk aan. Een ongemakkelijk gevoel bekruipt je. Betrapt. De tweeling laat het publiek zich even op zijn gemak voelen en dan slaan de meisjes weer genadeloos toe.

Sterk spel maar geen spanning

Op de oogleden van de actrices zijn een paar nog indringendere ogen getekend. Met gesloten ogen kijken actrices Anne Fé de Boer en Lotte Rischen het publiek nu nog indringender aan. Zij weten bijzonder goed hun blik te richten of dat nu op het publiek of tegenspeelster is. Waar de voorstelling wringt is dat de belofte van horror niet ingelost wordt. De dreiging is er continu maar de spanningsboog is vlak. Ook jammer is dat het prachtige beeld op de grond, een soort plaats delict, niet wordt gebruikt. En zo verlaten we enigszins teleurgesteld en verdwaasd de tent.

Gelukkig draait buiten de zweefmolen, kan je heerlijk dansen in de Silent Disco en zijn er snoepjes van weleer te koop bij de snoepmeisjes (“alleen geopend indien open”).

Tekst: Ester van Aalst

Foto: Sjoerd Kelderman

Gezien: 29 juni, Parade, Rotterdam

Wie niet weg is is gezien is nog te zien van 4 tot en met 6 juli op de Parade in Den Haag. Kijk hier voor meer informatie.

Lees ook:La Paloma stelt teleur
Lees ook:Theater in het museum
Lees ook:Rake tweeling van Mette Bouhuijs
Lees ook:Claudine & Claudette maken het gewone leven bijzonder
Lees ook:Weer die liefde, die grote liefde

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>