Wie is actrice Jente Jong zonder haar werk?

30 minuten voor aanvang - foto mediumAls ik haar ontmoet komt actrice en theatermaakster Jente Jong net terug van haar repetitie. “Vandaag heb ik voor het eerst op de locatie gespeeld.” Over precies twee weken is de première van haar solo ‘30 minuten voor aanvang’. Ze lijkt nerveus. Niet vreemd als je de materie van het stuk hoort. Na ons gesprek blijf ik achter met dezelfde vraag die Jente zich stelt in haar voorstelling. De twee weken voor de première duren voor mij lang, ik kan niet wachten om het antwoord te horen.

Wie ben je zonder wat je doet? De centrale vraag in een voorstelling over carrière maken en status verkrijgen. Het onderwerp van onze tijd. Dit inspireerde Jente die in haar stuk een actrice speelt en daarin vooral zichzelf onderzoekt. “Ik werk vanuit mijn ziel, maar wat is dat? Wat blijft erover als het werk wegvalt? Wat is mijn ziel? Ben ik mijn werk?”

De 28-jarige actrice studeerde in 2006 af aan de Theater Academie en werkt nu fulltime als actrice, theatermaakster en theaterdocente. Blij om te kunnen spelen in deze tijd is Jente zeker, maar dromen doet zij ook. Ik noteer al haar ambities, het blijkt een lange lijst. Een boek schrijven, een eigen gezelschap oprichten, spelen in films en voor televisie. Als ik haar erop wijs dat al haar dromen werkgerelateerd zijn, moet ze lachen. “Wat erg! Ik wil ook kinderen en in Amsterdam blijven wonen”, excuseert Jente. “Maar mijn grote droom is toch om langs te mogen komen op auditie bij Toneelgroep Amsterdam.”

Intiem en ongemakkelijk

Wie is Jente zonder wat ze doet? Na lange tijd stilte antwoordt ze: “Ik heb geen idee.” Of ze ooit antwoord zou willen hebben, roept ze ronduit: “Ja!” Dat het acteursschap een grote rol speelt in haar leven, is duidelijk. Daarom komt dit thema ook terug in haar voorstelling ‘30 minuten voor aanvang’. Het stuk speelt zich af in de kleedkamer. “Een zone tussen de actrice en haar rol. Daar wil ik ook mee spelen. In hoeverre durft de actrice zichzelf te laten zien? Daarnaast is het een kijkje in de kleedkamer en ziet het publiek een kant van de acteur die ze normaal nooit meemaken.” Jente houdt van de intimiteit die ontstaat als het publiek middenin de voorstelling zit. En het ongemak daarvan. 

Eigen grafrede schrijven

Momenteel doet Jente niet veel anders dan repeteren. Normaal werkt ze vooral met tekst, nu krijgt ze opdrachten van haar dramaturg en regisseur. “Zojuist heb ik de opdracht gekregen om mijn eigen grafrede te schrijven.” Een vrij lugubere opdracht die antwoord kan geven op haar vraag wie ze is zonder haar werk. “Hoe zou ik door anderen beschreven willen worden als ik er niet meer ben? Er wordt vaak gezegd: ‘het was een warm persoon’ maar nooit ‘hij was altijd erg stipt’.” Jente is zo genoodzaakt het persoonlijk te maken. “Ik kan mezelf wel beschrijven als ambitieus en gedreven maar dat heeft ook allemaal met werk te maken.”

De bevindingen van haar onderzoek zien we terug op de vloer. Of eigenlijk in de kleedkamer van Theater de Krakeling tijdens het Amsterdams Fringe Festival. “Het Fringe is edgy en heeft veel leuke locaties.” Het festival dat zich richt op nieuwe makers geeft jong talent een podium. “Aangezien het Fringe onderdeel is van het Theater Festival, zijn ook veel belangrijke mensen aanwezig. Een kans om gezien te worden dus.” Het is niet de eerste keer dat Jente op het festival staat. Eerder speelde zij op het grootste Fringe in Edinburgh en daarna speelde zij in Amsterdam een Fringe-voorstelling van Bert Hana. “Dat was iets alternatiefs en hysterisch.”

Over twee weken staat Jente weer op het Fringe en nu met haar eigen voorstelling. Hysterisch zal het niet worden, eerder inspirerend. Ik vraag me af of haar vraag dan al beantwoord kan worden. Jente heeft zelf ook geen idee. “In de voorstelling vraag ik het publiek ook wie ik ben zonder werk.” Ik ben voorbereid.

Tekst: Inge Schouten

De première vindt plaats op vrijdag 5 september in Theater de Krakeling in Amsterdam. Kijk hier voor meer informatie over ’30 minuten voor aanvang’.

Toneel.blog bezoekt de voorstelling op vrijdag 13 september. Houd dus de site in de gaten voor de recensie!

Lees ook:Fringe: Over een actrice die niet kan stoppen met spelen
Lees ook:Fringe Award in Edinburgh gaat naar Nick Steur
Lees ook:Fringe Academy zoekt nog steeds talent!
Lees ook:Het Geluid Maastricht winnaar Fringe
Lees ook:Laatste kans om je op te geven voor Fringe Academy

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>