Parade: Doek valt voor ware toneelspelers in Who’s afraid of…The end

Het Droste-effect op de Parade. We zien spel in spel en hoe! In Who’s afraid of…The end zien we Raymonde de Kuyper en George van Houts als echtpaar die het leven spannend probeert te maken met het leukste dat er is: toneelspelen.

Na Who’s afraid of George and Mildred? en Who’s afraid of John and Yoko? nadert nu het einde in Who’s afraid of…The end? In elk deel proberen George en Marit van Dijk hun 35-jarig huwelijk op te peppen door het naspelen van beroemde echtparen. De jarenlange frustraties schemeren door in hun spelletje, maar de ontsnapping aan de bekende sleur geeft de twee zichtbaar voldoening.

Liefelijkheid

Een groot bed in een van de grootste tenten op de Parade. Wat door de titel verwacht wordt, blijkt direct waar. Wat doen we als het einde nadert? Wie bellen we als eerste als de ander dood gaat? Bij Marit is dat haar minnaar, tenminste als haar man het spelletje meespeelt want anders is het antwoord onduidelijk. Paniek. Snel is duidelijk dat Marit en George aan elkaar gewaagd zijn, met alle steken onder water van dien.

De kluchtige grapjes werken sterk, vooral bij leeftijdsgenoten van de spelers. Dat ik als twintiger iets anders reageer dan veel 40-plus publiek is dan ook niet gek. Ik lach om de liefelijkheid van een ouder stel die lol heeft. Niets is zo leuk om te zien. Soms wat voorspelbaar, maar toch sterk mede dankzij de juiste timing.

3500 euro pop

Als de balkonscène uit Romeo en Julia gespeeld is en de grap met een 3500 euro namaakpop van George gemaakt is, valt het doek. Het publiek krijgt opeens een rol. Een bijzondere wending over echtheid. Het blijft komisch maar raakt toch een gevoelige snaar over eindigheid en liefde.

Tekst: Inge Schouten

Gezien: 17 augustus, Parade, Amsterdam

Foto: Ben van Duin

Lees ook:Zonder gevaar geen verleiding
Lees ook:Parade Utrecht sluit af met druk weekend
Lees ook:Will van Kralingen´s wankele evenwicht
Lees ook:Who’s afraid of Woody Allen?
Lees ook:Parade: Charisma George en Eran houdt voorstelling staande

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>