Groots is het ontregelende Spectaculaire Voorstelling

“Ga niet naar Oostpool!” was de melding via het vluchtige Facebook. “Verschrikkelijk was Spectaculaire Voorstelling!” galmde het op Midsland. “Wat een lef!” fluisterde men te Oosterend. “Geweldig!” raadde een oude hippie me aan op festivalterrein Westerkeyn. “Wat belerend!” miepte het mannetje. “Wauw!” zei ik zelf in de pluktuin.
Een groot artikel in de dagkrant van Oerol, bij Opium op Oerol bij Cornald Maas op de bank; Boogaerdt en Van der Schroot hebben er waarschijnlijk een dagtaak aan om uit te leggen wat Spectaculaire Voorstelling is.

“Een boeddhistisch spektakel in de buitenlucht.” aldus het duo Boogaerdt en Van der Schoot. Spektakel is een uiterst rekbaar begrip en ook heb ik zelf mijn vraagtekens bij de artisticiteit van dit ‘spektakel’. Tegelijk vond en vind ik het telkens weer fantastisch.
De dames versterken sinds het begin van dit jaar de artistieke krachten van Toneelgroep Oostpool te Arnhem. Onder de verzamelnaam Visual Statements werkt dit duo aan een serie beeldende voorstellingen over de spektakelmaatschappij. Na hun voorstelling BIMBO en Small World, was het nu tijd voor Spectaculaire Voorstelling op het inspirerende Terschelling tijdens het Oerol festival.

Reuze benieuwd was ik naar deze zogenoemde Spectaculaire Voorstelling. Even tussen ons; ik omschrijf mezelf als idolaat wanneer het gaat over het werk van dit betreffende duo. Het is namelijk meer dan enkel een voorstelling, het is een ervaring. Het duo doet een beroep op de kunst van de overgave van de toeschouwer; durf te kijken en te voelen! Jezelf overgeven aan ‘de voorstelling’ is natuurlijk niet nieuw, maar deze dames pakken het eigenzinniger aan.
Voor de voorstelling begon, gaven de dames een korte en waardevolle introductie. Ze vertelden ons dat het waarschijnlijk geen voorstelling zou worden zoals we dat misschien gewend zijn, er zou namelijk iets gebouwd gaan worden. Er zou iets gebouwd gaan worden wat wij allemaal wel kennen en wat zij zelf erg mooi vinden. Ze vroegen ons het komende uur in stilte te beleven, opnieuw te gaan kijken en te ervaren.
Het publiek heeft het meegemaakt. Bij Spectaculaire Voorstelling kijk je naar acht mannen die een tribune op- of afbouwen. Er klinkt vogelgefluit, muziek en er komt publiek en er gaat publiek. Punt.

Er werd net als (momenten) in Small World appèl gedaan op het geduld, het is ongemakkelijk, traag en slepend met een intensiteit van prikkels in de onderbuik. Ik had verwachtingen, ik had hoop en ik had zo’n behoefte aan ‘iets!’ wat er niet leek te komen. Het duo stelt ons met Spectaculaire Voorstelling dan ook de volgende vraag: “Als je continu in beweging bent, hoe kan je dan weten waar je zijn wilt of zijn waar je bent?” Deze vraag wordt beantwoord door middel van de op- of afgebouwde tribune. De tribune is het vertrekpunt en het symbool van de spektakelmaatschappij.

Verbijsterd was ik aan het eind, met open mond heb ik gezeten dat ‘dit’ het bleek te zijn. De mannen waren klaar met bouwen, er klonk muziek en daar kwam het volgende publiek. Minimalistisch maar zeer indrukwekkend. Kunst moet raken, moet verbinden, moet je tot nadenken aanzetten, een spiegel voorhouden… Voor mij was er tijdens de voorstelling weinig tijd voor rust en bezinning maar des te meer voor ontregeling. Rust en bezinning kwam achteraf wat maakt dat ik een ieder durf te adviseren deze voorstelling te bezoeken en je over te geven aan wat Spectaculaire Voorstelling is.

Tekst: Dominique Coppenrath

Gezien: Première 16 juni, Oerol festival, Terschelling

Foto: Sanne Peper

Spectaculaire Voorstelling speelt nog op 2, 3 en 4 augustus op het Theaterfestival Boulevard in Den Bosch.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook:Oerol met 130.000 kaartjes grootste kunstenpodium
Lees ook:De maagden doen het opnieuw!
Lees ook:Bezwaar Oerol tegen OC&W gegrond verklaard
Lees ook:Thema Oerol 2011 is ‘geluid’
Lees ook:Met voorverkoop Oerol BTWregel omzeilen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>