Een absurde Roze Kater op de Parade

Welke theatermakers verzinnen in ‘s hemelsnaam een decor dat alleen maar bestaat uit deuren op wieltjes en magnetrons? Dat moeten de Fantasten zijn! Zij brengen dit jaar Roze Kater naar de Parade, een fantastische combinatie van muziek- en fysiek theater met de youtube-generatie. Ludy Graffelman was erbij.

Roze Kater is een chaos. Een unieke chaos! En dat komt met name door de combinatie fysiektheater, een bijzonder divers decor en heerlijk meeslepende muziek. Er gebeurt ontzettend veel op het podium, maar de Fantasten weten waar ze mee bezig zijn! Met camera’s en videoprojecties deinzen ze nergens voor terug en de multifunctionele deuren laten decors verschijnen en verdwijnen. 

De aantrekkingskracht van sites als ‘Youtube’ en ‘Hyves’ prikkelen de jonge generatie tot creativeit, maar ook tot het etaleren van privé–aangelegenheden zonder kritische tussenblik. Drie jonge mensen met het verlangen om beroemd te worden, communiceren via deze sites met de rest van de wereld. Gaandeweg worden ze het slachtoffer van hun blinde ambitie en vervagen de grenzen tussen het internetleven en het echte leven.

Roze Kater gaat de confrontatie aan met de overschatting van populariteit, zoals aangemoedigd door sites als YouTube en My Space en programma’s als Idols. De eigenzinnige songs, fysieke virtuositeit, absurdisme en brute kracht gaan de Fantasten in Roze Kater muzikaal tot het uiterste. De muziek valt te classificeren als alternatief en experimenteel. Zang staat centraal hier en daar aangevuld met een gitaar of magnetron. De songs worden ijzersterk uitgevoerd en slepen lekker mee. Alleen daarom is Roze Kater al een aanrader.

Maar toch is er nog meer te beleven: de bewegingen zijn uitstekend gechoreografeerd en het energieke spel van de drie jonge acteurs lijmt het geheel aan elkaar. Door de chaos heen komen enkele zeer herkenbare situaties langs, maar verschijnen ook absurdheden, die totaal niet thuis te brengen zijn. Beide hebben een bijzonder komisch en kleurrijk effect. Dat versterkt wordt door de uitbundige kostumering van met name actrice Marle Brouwer. 

Roze kater is een experimentele, one-of-a-kind voorstelling. Met zo veel verschillende theatrale elementen is Roze Kater dusdanig uniek dat ze een eigen genre nodig heeft.

Roze kater is nog te zien tijdens de Parade in Utrecht en Amsterdam. Voor meer informatie, zie www.deparade.nl

Tekst: Ludy Graffelman – Foto: Rob Hogenhout

Lees ook:Let’s get Dranck!
Lees ook:En de Parade is weer voorbij
Lees ook:De clichés barsten LOS
Lees ook:Natalee Holloway op de Parade
Lees ook:Toneel.blog op de Parade

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>