U kiest! Wij spelen!

Zap door het Hollandse erfgoed. Dijken en drop, water en Wilhelmina. Koekje erbij? Trommeltje weer dicht. Gluren bij de buren. Op de fiets of in de file, Rembrandt en Rooie Sien, haringkie of hagelslag. Vondel of Wolkers, VOC of COC. Hoeperdepoep zit op de stoep en stop je vinger in de dijk. Het kan vriezen, het kan dooien, na regen komt zonneschijn. U kiest, wij spelen! Ludy Graffelman bezocht de interactieve voorstelling Zap Holland op de Parade in Utrecht.

Het is met afstand de meest diverse voorstelling op de Parade! In Zap Holland, met Thomas de Bres, Jara Lucieer, Saskia Temmink en Michiel Varga, beslist het publiek namelijk wat er gebeurt. De acteurs leggen twee titels van scènes in oud Hollandse setting voor. De scène die de meeste stemmen van het publiek krijgt, wordt gespeeld. In totaal worden de gasten in iets meer dan een half uur getrakteerd op maar liefst zeven scènes. Na Zap Shakespeare, Zap Moliere en Zap Grieken is nu de Hollandse kneuterigheid aan de beurt.

De titels van de scènes lijken allemaal op elkaar en veroorzaken een dilemma. Want waar kies je als publiek eigenlijk voor? Zo komen de opties ”Drank” of “Drugs” en “In de kast” of “Uit de kast” aan de orde. Het kiessysteem is geen doorgestoken kaart, want nadat uw verslaggever twee voorstellingen bezocht, kwam hij tot de conclusie dat er maar één scène dubbel werd gespeeld. De typische Hollandse sfeer ontbreekt natuurlijk niet: de acteurs dragen kostuums die de Jantjes waardig zijn en het platte accent is moeilijk te missen. Daarnaast zitten de stukken vol humor en knipogen naar de moderne Nederlandse cultuur. Zo heb je in iedere zelfrespecterende Hollandse voorstelling uiteraard een paraodie op “Op zoek naar Joseph” nodig!

De cast is bijzonder scherp. Ze weten precies waar ze mee bezig zijn en schuwen een geimproviseerde grap tussen de scènes door niet. Het spel is lekker vlot en zit vol energie. Ook is de grote diversiteit tussen de karakters in de scenes een flinke prestatie. Ondanks zoveel scènes in korte tijd, wordt geen karakter hetzelfde. 

Zap Holland is een heerlijke voorstelling, waarbij een tweede bezoek aan te raden is! Dan mis je niks van de leukste scènes als: Burka, Drugs, Zee, Moeders, Vlaggetjesdag en In de Kast.
 
Zap Holland is nog te zien tijdens de Parade Utrecht en Amsterdam. Voor meer informatie, zie www.deparade.nl

Lees ook:Soft erotische voorstelling wint prijs
Lees ook:Parade werkt samen met AIDs fonds
Lees ook:De tuin van Holland
Lees ook:Pool (no water)
Lees ook:Man met hoed op de Parade

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>