Ballet voor dikke jongens

Één van de grotere gezelschappen op de Parade, is dit jaar het Belgische NTGent. Zij brengen de voorstelling Ballet voor dikke jongens, dat verhaalt over een dikke man, die stiekem verliefd is. Onderwerp van zijn affectie is de nieuwe directiesecretaresse in het bedrijf waar hij werkt. Een balletshow lijkt hem de manier om haar te overtuigen van zijn liefde. Ludy Graffelman was er bij in Den Haag.

Ballet voor dikke jongens is absoluut komisch bedoeld, maar helaas blijft het gelach grotendeels uit. De uitvoering is niet slecht, maar de humor komt niet over bij het Nederlandse publiek. Enkele fysieke grappen en klassiekers, zoals een papiertje met “ik stink” op iemands rug, komen gelukkig nog wel aan. Of het falen van De Humor door het van het Nederlandse afwijkende Belgische beeld van komedie veroorzaakt wordt, daarover valt te twisten.

De personages in Ballet zijn eendimensionaal, maar toch redelijk interessant: drie “dikke” mannen, die samen op dezelfde verdieping werken. Ze hebben een aparte kijk op het leven en uiteraard wordt er eentje getreiterd door de andere twee. De dialogen zijn goed en worden geloofwaardig gespeeld. Een paar delen zijn zelfs nog gezongen, want op de Parade zijn voorstellingen zonder muziek heel zeldzaam. De liedjes breken de eentonigheid, maar zijn niet van hoge kwaliteit – zo is zelfs de gitaar die eenmalig wordt gebruikt om een liedje te begeleiden niet zuiver. Je zou toch denken dat die wordt gestemd voor de voorstelling.

Ballet voor dikke jongens heeft wel een heldere vorm, waardoor alles heel goed te volgen is. En de (niet echt) dikke mannen komen heel aandoenlijk over. Opvallend is dat de enige vrouw in de voorstelling op de achtergrond is en blijft. Ze zingt af en toe een paar noten, maar maakt geen deel uit van de ontknoping. Daarop zit het publiek toch wel de heel voorstelling te wachten. Zonder resultaat. In totaal duurt de Ballet ongeveer drie kwartier. Voor op de Parade is dat vrij lang en helaas heeft NTGent zich verslikt. Wellicht sluit hun voorstelling volgend jaar beter aan bij het Nederlandse publiek en de Paradecultuur.
 
Ballet voor dikke jongens van NT gent is nog een aantal malen te zien. Meer informatie: www.deparade.nl

Tekst: Ludy Graffelman

Lees ook:Let’s get Dranck!
Lees ook:Stemproblemen Pierre Bokma
Lees ook:Theo’s leven is niet zo leuk
Lees ook:Hakenkruizen op een festivalterrein
Lees ook:Praten met Jesus

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>