Suspense Hitchcock traag op toneel

In Dial M for Murder bedenkt Tony Wendice een ingenieus plan om zijn vrouw Sheila te vermoorden. Maar in de uitvoering loopt alles mis en is hij genoodzaakt te improviseren. Dit wordt bemoeilijkt als er plotseling een politie-inspecteur verschijnt. Een klassiek kat-en-muisspel is begonnen.

Dial M for Murder is de tweede thriller in de Alfred Hitchcock Trilogie die Het thrillertheater in de Nederlandse theaters speelt. Het oorspronkelijke toneelstuk van Frederick Knott werd in 1954 verfilmd met onder andere Grace Kelly in de hoofdrol. Nu neemt Peter Tuinman één van de hoofdrollen voor zijn rekening.

De spanning in het toneelstuk wordt langzaam, misschien wel te langzaam opgebouwd. Na een prachtige twist ligt het tempo gelukkig weer wat hoger. Met de komst van de inspecteur, type Columbo, lijkt ook het succesvolle slapstickspel uit het eerste deel, 39 Nine Steps, weer zijn intrede te doen. Dat duurt echter niet lang. De vele tekst en uitleg die nodig zijn, laten het spel vertragen. Daar waar je in film door close-ups en muziek makkelijk de focus kan leggen moet dat op het toneel met spel of tekst gebeuren.

De vormgeving en kleding ademen de sfeer van de Hitchcock-film. Heerlijk ouderwets. De acteurs genieten zichtbaar van deze thriller. Dat gemene lachje van Tuinman als zijn list lijkt te lukken. Of die motoriek van die lange slungelige inspecteur. Toch blijft de traagheid van het stuk knagen. En dan kan alles tot in de puntjes opgevoerd worden, dat houdt de aandacht van het publiek onvoldoende vast. Jammer. Hopelijk heeft het volgende en laatste deel van de Hitchcock Trilogie weer de snelheid en de spanning die het eerste deel 39 Nine Steps deed stralen.

Gezien: Januari, Stadsgehoorzaal Vlaardingen

Tekst: Ester van Aalst 

Foto: Joris van Bennekom 

Lees ook:Komische thriller ’39 Steps’
Lees ook:Alfred Hitchcock-films worden toneelstuk
Lees ook:Hilarisch Hitchcock hommage
Lees ook:Het Thriller Theater stopt
Lees ook:Erik de Vogel en Liz Snoijnk samen op toneel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>