Holland Festival: Toneel als pop-up circus in Playing Cards

Schermafbeelding 2014-06-08 om 23.06.29

‘Rien ne vas plus.’ Opwindende call-girl in lakleer, showgirls met hoge veren, kamermeisjes of is het de reputatie van internationaal vooraanstaand regisseur Robert Lepage?  De Westergashouder is gevuld op woensdag 6 juni met jong en oud, betrokken theaterpubliek. De tribunes aangeduid met vier windrichtingen, zijn stampend vol, we zien elkaar, want het ronde podium is zonder wanden tijdens Playing Cards: SPADES van Robert Lepage, onderdeel van Holland Festival.

Rond is het podium, de buitenrand kan draaien als de schijf van Russisch roulette. Het plafond, als de nok van een circustent, tovert rekwisieten tevoorschijn als vliegveldborden met aankomst- en vertrektijden en stoelen voor een therapeutisch kringgesprek. Onderuit het podium komen acteurs op. Deuren klappen omhoog en omlaag als onderdeel van de vloer. Geluiden van oorlog, showballet en casino.

Opwindend of ontmoedigend

Zes begaafde acteurs zetten in stampend tempo dertig rollen neer. Allen betoverend geloofwaardig. Opwindend of ontmoedigend in hun rollen. Geweld in het leger, in jezelf. Alle heilige huisjes van huwelijk tot ‘machismo’, ook die van de eerzame arbeidersklasse, worden behoedzaam omver geschopt. De sjamaan of ‘natuurman’ die rondloopt door het verhaal als rode draad. Als begeleider van de mens naar zichzelf, naar zijn verlangens, naar zijn eindstreep.

Zelden heb ik zo’n staaltje toneelvernuft, hoogwaardige acteerprestaties, vernieuwende toneeltechniek en boeiende inhoud op een avond tegelijk meegemaakt.

‘De Canadese grootmeester van het multimediale theater Robert Lepage verovert de wereld’, zo zei Judith Wendel al bij de inleiding en in het nagesprek met de acteurs. Haar houding en informatie stralen diep ontzag uit als ze verder vertelt.

Intuïtief proces

Lepages werk kent een intuïtief en creatief proces. Hij voedt zich met de chaos uit het leven, de wetenschappen, het circus en werkt met een idee, waarna hij de mensen die hij om zich heen heeft verzamelt, laat meedenken en mee bepalen. De rode draad, het effect en de open plekken wijzen op een strakke regie met voldoende stof tot nadenken. SPADES, is het eerste deel van het vierluik Playing Cards dat over de hele wereld speelt.

Ik geef geen sterren, maar Lepage mag de wereld laten schitteren met zijn sterren tegen inktzwarte achtergrond.

Faites votre Choix!

Tekst: Janneke Holtslag

Gezien: 5 juni Westergashouder, Amsterdam

Lees ook:Holland Festival grijpt terug op traditie
Lees ook:‘Wish you were here’ Biertje?
Lees ook:Rotterdam krijgt nieuw stadspodium
Lees ook:Halina Reijn in De Eetclub
Lees ook:Internationaal Impro Theater Festival van start

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>