La Paloma stelt teleur

sm_feb08_gz_la_paloma_-f-ben_van_duin_sf03In een zomerhuisje in het bos leven twee oudere dames een deel van het jaar heerlijk rustig, ver weg van het drukke, stadse leven. Een vredig bestaan onder het Nederlandse zonnetje. Maar dan verschijnt ineens hun oudste zus. Na jaren geen contact te hebben gehad, staat ze ineens voor de deur. Met heel haar hebben en houden. Waarom? En waar heeft kleinzoon Daan het toch zo druk mee? De voorstelling La Paloma, speciaal voor de Grande Dames van het toneel geschreven, kent weinig sprankeling.

Honderdvijftig jaar ervaring

Met Kitty Courbois (1937), Ingeborg Elsevier (1936) en Sigrid Koetse (1935) staat er meer dan honderdvijftig jaar ervaring op het toneel. Dat belooft wat! Ook de eerste blik op het toneel is om van te smullen: met een paar grote fotodoeken wordt een vaag beeld van bos en een vakantiehuisje gecreerd. Duidelijk genoeg om het bos te zien en vaag genoeg om niet af te leiden.  En tot in de puntjes verzorgd: het tafelkleedje en het kussentje op het dertien-uit-een-dozijn rotan tuinsetje is van dezelfde stof als de fotodoeken.

Het kabbelt voort

La Paloma stelt teleur. Bert Edelenbos strooit af en toe met mooie woordvondsten zoals ‘postfatale depressie’ of ‘onbesproken katoen’, maar verder kabbelt het verhaal anderhalf uur door. In een samenleving waar ouderen juist níet meer achter de geraniums zitten draait Edelenbos de klok terug. Het spel is overtuigend, maar constant. Je ziet de ervaring van de actrices maar met een weinig uitdagend toneelstuk is stralen niet mogelijk. Deze actrices gun je een spannendere samenwerking.

La Paloma is onderdeel van Toneel+, een initiatief van Hummelinck Stuurman Theaterbureau om ‘grote’ acteurs op leeftijd -weer- op het toneel te zien. Een prachtig initiatief maar geef de ‘grote’ acteurs op leeftijd dan ook een toneelstuk waar zij hun tanden in kunnen zetten.

Tekst: Ester van Aalst

Foto: Ben van Duin

Gezien: Première 18 januari, Leidse Schouwburg

Meer informatie over La Paloma vind je hier.

Lees ook:Topactrices weer samen in nieuwe tragikomedie La Paloma
Lees ook:Eric de Vroedt wordt artistiek leider Nationale Toneel
Lees ook:Cultuurindex: theater wordt eventindustrie
Lees ook:Toneel.blog zoekt nieuwe hoofdredacteur
Lees ook:Grappige Sherlock zonder spanning

Geen reacties // Reageer