Raymi Sambo zet vraagtekens bij donker castingsbeleid

De succesvolle voorstelling Op zoek naar Oom Tom van Raymi Sambo gaat in september in reprise. Het stuk stelt Nederlands castingbeleid voor donkere acteurs in Nederland aan de kaak. Maar ook gaat het over de vraag waarom donkere mensen niet solidair kunnen zijn aan elkaar. De voorstelling haakt ook aan bij de Herdenking van 150 jaar afschaffing slavernij en maakt deze thematiek in de geschiedenis actueel.

“Als je een rol niet kunt krijgen, creëer deze dan zelf!” Met dit idee komen drie bevriende donkere acteurs bij elkaar om het mooiste stuk ever te spelen. Een voorstelling waarin zij zélf de heldenrollen die hun hartje begeert, hebben gekozen. Het wordt een avond waarin het publiek eindelijk kan zien wat ze als acteurs waard zijn.

Maar dan spreekt een van hen zich uit over zijn voornemen. Minachting valt hem ten deel en moraal, principes en superioriteitsgevoelens maken dat de acteurs lijnrecht tegenover
elkaar komen te staan. De avond wankelt maar moet worden voortgezet wetende dat dé glansrol nog in het vooruitzicht ligt. Die van de slaaf Oom Tom.

De hut van Oom Tom

Raymi Sambo (Old Stars, Spangas) baseerde het script op het boek De hut van Oom Tom, de diepgewortelde slavernijmentaliteit van donkere mensen en interviews met en persoonlijke verhalen van hemzelf en de twee andere donkere acteurs Sergio IJssel (Flikken Maastricht, Dino Show) en Ruurt de Maesschalck (Spoorloos).

Raymi Sambo

Raymi Sambo/V.I.G. maakt voorstellingen over het steeds veranderende Nederland. In 2011 maakte hij HUID! over huidskleurdiscriminatie binnen de zwarte gemeenschap. Met Op zoek naar Oom Tom zoomt Sambo nog meer in op de zoektocht naar identiteit en authenticiteit in de hedendaagse Nederlandse multiculturele samenleving. 

Foto: Francis Sling

Lees ook:Shakespearemix voor jongeren
Lees ook:Extra voorstelling AMANDLA!
Lees ook:Oostpool komt met stuk over Patti Smith en Robert Mapplethorpe
Lees ook:Mandela Wee Wee: “Ik zoek de moeilijkheidsgraad op”
Lees ook:Marjolijn van Heemstra maakt eerste voorstelling voor Ro Theater

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>