Freek Bartels: ‘The Normal Heart is waargebeurd verhaal dat niet vergeten mag worden’

TNH_FreekBartelsLR_FransJansenBij de naam Freek Bartels wordt door velen onmiddellijk aan musicals gedacht. Hij was de winnaar van ‘Op zoek naar Joseph’ en speelde onder andere in Les Misérables en Next To Normal. Maar nu is Freek gevraagd voor een toneelstuk. Deze zomer speelt hij de rol van modejournalist Felix Turner in de aangrijpende toneelhit The Normal Heart. Van 30 juli tot en met 11 augustus exclusief te zien in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

Freek Bartels: “Als kind speelde ik vooral toneel. Het zingen is er pas veel later bijgekomen. Voor mij is het daarom ontzettend leuk dat regisseur Job Gosschalk mij gevraagd heeft voor een toneelstuk. Spannend ook, want ik sta niet met de minste acteurs op het podium. Bij de eerdere leesvoorstellingen had ik het gevoel mezelf te moeten bewijzen en ik meen dat dat gelukt is. Deze zomer staan we twee weken in het DeLaMar Theater. Een cadeautje is dat! En heel erg nodig ook. The Normal Heart gaat over een stuk geschiedenis dat niet vergeten mag worden.”

New York, begin jaren tachtig

TheNormalHeart_FransJansen“Het hoofdpersonage in The Normal Heart is Ned Weeks en wordt gespeeld door Frederik Brom. Begin jaren tachtig is Ned er getuige van hoe steeds meer vrienden ziek worden en doodgaan als gevolg van een dan nog raadselachtige ziekte, die vooral homoseksuelen treft. Aids dus. De medische wereld en de politiek weten zich totaal geen raad met deze uitbraak en trekken hun handen er eenvoudigweg vanaf. Nedaccepteert dat niet, start een organisatie en gaat de strijd aan. Zo is het echt gegaan. The Normal Heart is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.”

“Dit toneelstuk schetst een duidelijk tijdsbeeld: New York, begin jaren tachtig. Maar het is ook een verhaal dat raakt aan het nu. Toen ik kort geleden te gast was in het televisieprogramma van Paul de Leeuw, ontmoette ik een jongen van 19 jaar die besmet is geraakt met Hiv. Dat geeft wel aan dat we nog steeds niet in een tijd leven waarin het probleem volledig is opgelost. We moeten blijven nadenken, voorlichting blijven geven over veilige seks en jongere generaties bewust maken van de ernst van HIV/Aids. Dit toneelstuk vertelt de geschiedenis én draagt bij aan de nodige bewustwording.”

Heftig én luchtig

“Als je een korte beschrijving van The Normal Heart leest, denk je misschien dat het een heel zwaar en heftig stuk is. En natuurlijk, het thema is heftig! Maar het toneelstuk is juist ook erg grappig, licht en luchtig. Dat zit ’m bijvoorbeeld in de dialogen. Coot van Doesburgh heeft de Nederlandse vertaling gemaakt en voor zover ik het kan beoordelen, heeft zij dat heel goed gedaan. Er zit veel humor in en het heeft niets van hoogdravend elitair of moeilijk toneel. Als kijker word je in iedere scène nieuwsgierig gemaakt naar hoe het stuk verder gaat. Bij de leesvoorstellingen was het publiek al heel enthousiast. Ook deze zomer zullen wij de harten van onze bezoekers weten te raken!”.

The Normal Heart is geschreven door Larry Kramer, een Amerikaanse toneelschrijver, auteur en homoactivist. Het toneelstuk werd met veel succes gespeeld op Broadway en is bekroond met drie Tony Awards. De Nederlandse vertaling van Coot van Doesburgh wordt onder regie van Job Gosschalk gebracht door een sterrencast, bestaande uit onder meer Frederik Brom, Henriëtte Tol, Thijs Römer, Oren Schrijver en Freek Bartels. The Normal Heart start in de week van Gay Pride en gaat op 1 augustus 2013 in première in het DeLaMar Theater te Amsterdam. Aldaar te zien tot en met 11 augustus. Kijk hier voor meer informatie.

Tekst: Daan Bartels

Foto: Frans Jansen

Lees ook:Speciale aanbieding The Normal Heart voor toneel.blog
Lees ook:DeLaMar Theater reeds geopend door Loes Luca en Huub Stapel
Lees ook:Artiesten eren Freek de Jonge
Lees ook:GVB en DeLaMar Theater slaan handen ineen
Lees ook:Parade: Gewaagde muziekmedley Janis Joplin

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>