Vis à Vis blijft verrassen in HaRT

VisaVis-speelt-HART-00104Een afvalstort. Glas, compost, mobieltjes, alles heeft zijn eigen bak. De kale, betonnen werkplaats vorm het decor van Vis à Vis’s HaRT en leent zich uitstekend voor trucs en spektakel waar de theatergroep bekend om staat. “Recyclen neemt ons schuldgevoel weg”, vertelt artistiek leider Arjen Anker over de thematiek die hij wonderlijk verbindt met onze relationele problemen die we graag onder het tapijt schuiven.

In HaRT zien we de trotse beheerder van de stortplaats met een passie voor afval, voor spullen. En wel in de oneindigheid. Het symbool van onze eigen materialistische hebzucht, maar gelukkig maken we (volgens onszelf) een hoop goed door netjes ons afval te scheiden. Het stoppen in hokjes van mensen is iets waar we ook goed in zijn. Anker: “Kijk bijvoorbeeld naar het asielzoekersbeleid, dat wordt steeds strenger.” Asielzoekers worden volgens Anker, hoe ironisch, soms als afval gezien en gescheiden van anderen. Niet alleen ons strenge immigratiebeleid wordt in HaRT aangestipt ook zien we vrouwen vluchten van hun man, zonen verlangen naar een vader en geliefden vechten voor verbinding. Het is duidelijk: relaties blijven ingewikkeld.

Witgoedwurm

ONBEWERKTIets wat bij Vis à Vis alles behalve ingewikkeld lijkt, is het ingenieuze decor vol spectaculaire verrassingen. Met het hebben van een eigen hijskraan, als enige theatergroep ter wereld, zijn de verwachtingen hoog. Na het succesvolle Silo 8 (2010-2011) vindt HaRT zijn kracht in de humor en de soms aangrijpende verbeelding. Weinig dialoog, maar korte teksten met rake, vaak komische uitspatters. Opvallend is daarom de zelfgeschreven tekst van Esmee Dirks. Met weinig focus fladdert ze langs, zichzelf proberen te overtuigen van haar geluk. Arjen: “Zij speelt de moderne egoïst. Ze houdt ons de spiegel voor over hoe we over dingen heen kunnen leven.” Zoekend en contactgestoord. Toch kijk ik graag naar deze mooie moderne vrouw die haar eerste ontmoeting met een arbeider en een neger bijzonder beschrijft. Ook de souplesse waarmee Rutger Buiter zich uit dozen en door witgoed weet te wurmen is onvoorstelbaar. Zelfs zijn loopjes trekken de aandacht.

Regisseur als achteloos publiek

In HaRT kruisen verschillende sferen elkaar. Rennende bruiden, piepende autobanden en uitbundige zigeunerdansen. Niks past, maar alles klopt. Vis à Vis maakt 2-jarenplannen, de regie komt later pas. “De regisseur werkt aan een door ons bedacht plan. Hij gaat hiermee aan het werk en wij grijpen eventueel in. De regisseur is voor ons achteloos publiek.” Een proefpersoon die als eerste concreet met Vis à Vis’s ideeën aan de gang gaat. Arjen zelf doet de regie van alle disciplines, dus onder andere de stunts en het decor waarbij een 2-jarenplan geen overbodige luxe is gezien.

VisaVis-speelt-HART-00100Vis à Vis wil het onmogelijke mogelijk maken. Arjen noemt het real virtuality. “Wij balanceren tussen film en theater.” Net als in films zoomt Vis à Vis duidelijk op scènes in terwijl er constant veel te zien is. De muziek onder spectaculaire stunts of intieme scènes geven het een extra filmisch tintje. “Onze voorstellingen zijn altijd een combinatie van moderniteiten met een knipoog en een zwart randje.” Ondanks dat de onderwerpkeuze altijd over beschavingsfenomenen gaat, is Vis à Vis niet kritisch, maar geeft inzichten en ideeën over later. Over de toekomst van Vis à Vis wil Arjen weinig verklappen, maar door zijn enthousiasme lichtte hij toch een tipje van de sluier op. We zien een toekomstbeeld dat misschien nu al in ons hoofd rondspookt. Een gecreëerde werkplek zodat je wel aan de slag kunt, maar er geen plezier in hebt. Ik ben erg benieuwd waar we na de crisis in terecht kunnen komen. Volgende zomer staat Vis à Vis zeker weer in mijn agenda.

Tekst: Inge Schouten

Gezien: 7 juni, Almere Poort

Foto: Getinthepicture

Meer informatie over HaRT vind je hier.

Lees ook:Laatste voorstelling Vis a Vis’s HaRT
Lees ook:HaRT wordt opvolger van SILO8
Lees ook:Vis à Vis verlengt PICNIC tot september
Lees ook:Vis à Vis komt terug met PICNIC
Lees ook:Records in voorverkoop voor Vis à Vis’ PICNIC

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Vis à Vis blijft verrassen in HaRT

 1. Joke

  Voorstelling HaRT van Vis a Vis lijkt mij een geweldig spektakel.
  Ga zeker kijken.

  Joke

    /   Reply  / 
 2. Sue

  Ik ben vorig jaar geweest en het was absoluut de moeite waard!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>