The New Forest biedt wonderlijke ideeën voor de toekomst

img12647_08Gebroederlijk wacht het publiek in de MiniMall van de Hofbogen in Rotterdam voor het tweede deel van The New Forest – De komst van Xia. The New Forest is een 4-jarig project waarin acteurs van het Ro-theater en Wunderbaum bouwen aan de toekomstige samenleving. De ruimte waar we wachten was vroeger de plek waar de treinreis naar Den Haag of Scheveningen begon. Zo ver hoeven we nu niet te reizen. Gewapend met een extra dekentje en de belofte dat als het regent er regencapes worden uitgedeeld, pakken we de trap naar boven. Door een wonderlijk daklandschap met een prachtig uitzicht op Rotterdamse hoogbouw lopen we naar de kleine houten Colosseum-achtige tribune. Een intieme ruimte waarin je niet alleen de acteurs maar ook het publiek goed kan zien.

De filosofen worden aangekondigd alsof zij gaan deelnemen aan een spannende wedstrijd. Zij komen uit het publiek op in hun zwarte toga met bril. Hun bagage voor de komende wedstrijd wordt kort aangestipt met de filosofen van vroeger die zij nu tot hun inspiratiebron beschouwen. Dan de spelregels: filosofen zeggen altijd “ja”. En zo gaan de strijd aan. Samen denken zij na over hoe een ideale samenleving eruit kan zien. Het begint simpel: boeren, timmerlieden, kooplieden maar al snel wordt het ingewikkeld als er ook geld moet komen, meisjes van plezier, luxe goederen… En al snel zijn we in oorlog met de buren.

Wunderbaum-De-komst-van-Xia-c-Krista-van-der-Niet-475x318De verbale vechtpartij tussen de filosofen en hun capriolen laat je regelmatig in de lach schieten. We zijn opgelucht dat het anarchistische nudisme het niet gaat redden. “Welke samenleving willen we dan wel? Laten we erover stemmen!” Eén van de filosofen oppert dat stemmen misschien niet de beste oplossing is. Misschien is loten wel veel beter. Dat ondersteunt ze met een geslaagd experiment maar dat levert nog steeds geen nieuwe samenlevingsvorm op. De filosofen Walter Bart, Wine Dierckx, Matijs Jansen, Hannah van Lunteren, Gijs Naber, Maartje Remmers en Marleen Scholten verlaten ons. Zij gaan op zoek naar een nieuwe samenleving. Die verschijnt in de voorstelling “De komst van Xia” op verrassende wijze. Van een intieme voorstelling in het panopticum naar een weidse voorstelling met heel veel spelers. Zij vieren met vlaggen en kadootjes de komst van Xia. De bewoners van The New Forest doen hun intrede.

De komst van Xia laat je nadenken en neemt je mee op een wonderbaarlijke reis. De filosofen stelen je hart met hun gloeiende betogen, hun menselijke gebreken en onverwachte wendingen. Het kleine speelveld maakt dat je middenin de voorstelling zit. Er is geen ontkomen aan. De overgang naar de weidse voorstelling heeft iets dubbels: eindelijk zie je het prachtige uitzicht van het dak maar tegelijkertijd is de intimiteit vervlogen. Of De komst van Xia een nieuwe samenleving inluidt? Het maakt je in ieder geval wel nieuwsgierig naar wat Wunderbaum nog meer gaat brengen met The New Forest.

Tekst: Ester van Aalst

Gezien: 30 mei op het dak van het station Hofplein, Rotterdam

Foto: Krista van der Niet

Meer weten? Kijk op de websites van The New Forest, Wunderbaum of Hofbogen.

 

 

Lees ook:Speel mee in The New Forest met Wunderbaum
Lees ook:Wunderbaum in Los Angeles
Lees ook:Inside Out: merkwaardig verbond met jongeren
Lees ook:Theater Rotterdam pakt groots uit met BLABLABLA…ACTNOW!
Lees ook:Theater Rdam maakt eenmalige performance in week tijd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>