Zeg dat je mij gezien hebt!

Toneelgroep Oostpool opent met succes de Beckettweek die Stadschouwburg Amsterdam organiseert. Wachten op Godot gaat hiermee in reprise onder regie van Erik Whien met wederom in de hoofdrollen Stefan Rokebrand (Vladimir) en Sanne den Hartogh (Estragon).

Dat het toneelstuk van Samuel Beckett een klassieker is binnen het moderne repertoire bewijst deze voorstelling in al zijn facetten.

Het simpele gegeven is bekend: We kijken naar twee mannen die bij een boom staan te wachten op iemand die Godot heet en die misschien niet komt. Dus wat doen we hier? Een vraag die op abstract niveau de kern raakt van ons menselijke bestaan. De mens die wacht op verlossing. Is dit het nu?

Beckett schreef Wachten op Godot in winter ’48-’49. Daarmee is het een kind van de tijdgeest in het naoorlogse Parijs, waar het existentialisme destijds zijn bloeitijd beleefde. Toch zegt het stuk door zijn abstractie als ook door Becketts weigering, iets over de mogelijkheid tot velerlei interpretaties en is het in zijn filosofische consequenties tijdloos. Whien koos dan ook voor een ‘heldere speelstijl’ trouw aan Becketts strenge regieaanwijzingen en tekst om het stuk ‘voor zichzelf te laten spreken’.

Het decor, lijkend op een schilderij van Dalí met een enkele boom en twee mensen, vangt het publiek direct in zijn stilte en vervreemding. Een, naar existentialistisch denkbeeld, absurd universum zonder zingeving waar Vladimir en Estragon hun tijd doden met alledaagse bezigheden en het wachten op wat komen gaat. Een wellicht saai gegeven wat voor enkele bejaarde toeschouwers slaapverwekkend was. De rest van het publiek was geboeid van begin tot eind. Door de eenvoud en het summiere plot hangt veel af van de acteurs en die weten hun rollen in timing en overgave geweldig te vertolken, ook in stil spel. Kleine handelingen als het ritmisch wisselen van de hoeden tussen Vladimir en Estragon wordt een mimespel dat doet denken aan een Chaplin-film, terwijl in dialoog het bij momenten slapstick is tussen de Dikke en de Dunne. De personages hebben allen iets karikaturaals, maar verliezen daarin niet hun geloofwaardigheid. De tragiek van het bestaan blijft als ondertoon aanwezig. ‘Je verandert jezelf niet’. Je kunt niet in de schoenen van een ander gaan staan, zoals Estragon symboliseert met het steeds passen van andere schoenen. In zichzelf heeft het leven geen doel en weten we niet waarop we wachten. Het is het individu dat betekenis geeft aan het leven zoals het is. ‘Laten we iets doen zolang de tijd zich voordoet’, stelt Vladimir voor.

Naast de hoofdpersonen verschijnen er nog drie personages. Zo zijn er Pozzo (Joep van der Geest) en zijn slaafse knechtje Lucky (Marcel Osterop) als toevallige passanten. Van der Geest is met zijn theatrale vertolking een verfrissende aanwezigheid op het toneel, terwijl Osterop na een vooral zwijgend optreden het publiek tot een onbedaarlijk lachen weet te brengen. Alles draait in dit stuk om het begrip ‘tijd’. We verdrijven onze tijd met een vriend of een voorbijganger, lachend, slapend, hopend. We verlangen naar dat wat komen gaat en in die alledaagse herhaling twijfelen we aan de betekenis van ons bestaan in die eeuwigheid. We zoeken naar verlossing of toch in ieder geval een antwoord.

Dan verschijnt er nog een jongen (Phi Nguyen) op het toneel die vertelt dat Godot vandaag niet komt, maar er morgen zal zijn. Op de vraag van de jongen wat hij tegen Godot zal zeggen, antwoordt Vladimir: ‘Zeg dat je mij gezien hebt!’. Dit is de kern van het verlangen van ieder individu om van betekenis te zijn en alleen de ander kan ons daarin bevestigen.

Wachten op Godot symboliseert de weg naar het onbekende die het leven zelf is en daarin kunnen we maar beter het beste ervan maken. ‘Op dit moment zijn wij de mensheid’.

Deze prachtige voorstelling moet iedereen gezien hebben!

Gezien: 18 april, Stadsschouwburg Amsterdam

Tekst: Saskia Elise

Foto: Sanne Peper

Lees ook:Dat eeuwige Wachten Op Godot
Lees ook:Godot is de beste
Lees ook:Robin Williams in stuk over Irak
Lees ook:Beckettweek in Amsterdamse Stadsschouwburg
Lees ook:Druk seizoen voor Oostpool

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>