‘Husbands’ Scènes uit een huwelijk?

HU_PERS_--«_Jan_Versweyveld_01 277x362De Rabozaal bovenin de uitbreiding van de Stadsschouwburg lijkt op een Pathé theater in een kasteel. Die indruk ontstaat door de vele trappen en gangen met dikke muren en kleine vensters uitgevoerd in zwart aluminium. Moet het ons behoeden voor teveel zicht van het gepeupel en geluid van ‘t ‘liederlijke’ Leidseplein? Niet alleen de ambiance is anders ook de stoelen geen zacht rood pluche, maar donker en hard.  

Rabozaal: een ruimtelijk podium en een groot filmscherm met zwart-witbeelden. Het openingsbeeld is een bomenlaan met in de verte silhouetten van drie mannen. Bruce Springsteen zingt. Als we allemaal zitten, spreekt een pastoor ons toe en zo worden we onderdeel van de voorstelling als rouwend publiek bij een begrafenis. Hij spreekt ongemakkelijk, vergist zich in de naam van de overledene. Spreekt over ‘hij was misschien geen echte vriend’. Au, de toon is gezet.

Sadisme

Het toneel toont daarna een kamer met drie mannen. Ze verkeren in een crises. De dood confronteert hen met hun eigen leven. Er is geen onderlinge communicatie. Door te gaan sporten en studentikoos te ‘zooien’ trachten ze hun energie en onderlinge band te hervinden. Hun ongeluk, van midlife of ongelukkig gezinsleven, verdrinken ze. Een naïeve vrouw, gespeeld door Halina Reijn op pittige hakken, voeren ze dronken en misbruiken ze als speeltje. Niet voor de lol maar om hun onvrede via sadisme te bevredigen. Ook dat brengt hen niet dichter bij elkaar. De mannen nemen het vliegtuig en gaan voor een mannenuitje naar London.

Daar trachten ze op hotelkamers bevrediging te vinden bij prostituees. De voldoening komt niet, het ongeluk zit in henzelf. Alleen ‘Harry’ lukt het met een man en vrouw een bevredigende one-night-trio-stand te ervaren. Hij de top-egoïst van het stel en symboliseert een geslaagd man met een diep ongelukkige relatie. Regisseur Ivo van Hove koos met Hans Kesting voor de rol van ‘Harry’ de juiste persoon. De diepdroevige blik van Kestings raakt me. Hoe dat kan? De voorstelling bestaat uit film en toneel. De filmbeelden tonen wat de personages zien via camera’s boven de oren van de acteurs. Wij zien de beelden in zwart-wit op groot scherm. De castings is ‘first class’: Roeland Fernhout overtuigt als ‘koorbal’, Barry Atsma de fijngevoelige, Alwin Pulinckx vormt de verbinding zowel muzikaal als qua rolverdeling, Hans Kesting de grote drager en Halina in alle vrouwenrollen.

Publiek als verdoofd

Tijdens de voorstelling grijpt het gemengde publiek elke kans aan om de wolk ongemak weg te lachen. Ze krijgen weinig kans. Na afloopt blijft het ene deel verdoofd zitten het ander staat spontaan op voor een daverend applaus.

‘The moment after’

HU_PERS_--«_Jan_Versweyveld_08 277x362

Toneelgroep Amsterdam voegt soms drie nieuwe publiek verbindende elementen toe aan hun voorstellingen: Vertaling in het Engels, voorbeschouwing, en nagesprek met acteurs. Nieuwsgierig ging ik naar de laatste. De acteurs zaten moedig achter een katheder als voetballers voor een persconferentie. Het publiek genoot van de kans om met een drankje dichter bij de acteurs te komen. Een dame vroeg: ‘Kun je die lach nog eens nadoen?’ ‘We zijn geen circusact, acteren is een ambacht!’ reageerde Halina Reijn. Barry Atsma vergoelijkte ‘ik snap uw reactie maar het is in dit verband niet relevant’. Acteur en rol ze bleven dicht bij elkaar!

In het interview na afloop met Barry Atsma vroeg ik naar de leegte in het spel. Naar de vrouwtypen die bij herhaling agressief zijn en bijten. Deze invulling is ‘kennelijk het man-vrouwbeeld van regisseur Ivo van den Hove’, aldus Atsma.

Voor mij is ‘Husbands’ gebaseerd op de film van John Cassavetes een variatie op Bergmans ‘Scènes uit een huwelijk’. Het toont een negatieve kant van relatie en vaderschap. De film eindigt met filmbeelden van twee mannen die thuiskomen met tassen vol knuffels voor de kinderen. ‘Husbands’: Ongemakkelijk, schurend confronterend.

Gezien: 12 april, Stadsschouwburg Amsterdam

Tekst: Janneke Holtslag

Foto’s: Jan Versweyveld

Meer informatie over de voorstelling vind je hier.

Lees ook:Barry Atsma wint gouden Kalf
Lees ook:Barry Atsma wordt weer vader
Lees ook:TA-acteurs in Zwart Water
Lees ook:Barry Atsma stem van Net5
Lees ook:Gouden Kalf-nominatie voor Barry Atsma

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>