Midzomernachtsdroom is een spetterend feest

Theseus en Hippolyta maken zich op voor hun bruiloft. Geen koning en koningin maar geslaagde carrièremakers die gaan fuseren. Niet alleen hun bedrijven maar ook hun leven. ’s-Nachts in het bos vechten hun alter ego’s, Oberon en Titania verder. Ditmaal over de opvoeding van een weesjongen. Oberon wil hem onder zijn hoede nemen als schildknaap terwijl Titania en haar elven hem niet wil opgeven. In hetzelfde bos verschijnen ook vier jongen mensen. De een verliefd op de ander, de ander weer niet op de een en een vader die de beste zakelijke (trouw)transactie wil voor zijn dochter. Op de vlucht voor de wet zoeken zij een veilig heenkomen in het bos. De vrolijke noot in deze komedie komt van de technici die in het diepste geheim, in het bos dus, hun toneelstuk voor de bruiloft repeteren. Het Nationale Toneel presenteert de klassieker Midzomernachtsdroom van Shakespeare in een spetterend jasje.

Bij het binnenlopen van de zaal is er al een drukte van jewelste op het toneel. Lange sjiek gedekte tafels en daarom heen drukke bedienden en werklieden die de laatste hand leggen aan al dit moois. De drukte net voordat het grote feest kan beginnen. Nog even de laatste puntjes op de i. De radio speelt popmuziek van de categorie Arbeidsvitaminen. Dan breaking nieuws: de fusie van twee bedrijven en het trouwen van de twee CEO’s van die bedrijven. Niet veel later komen deze twee poolshoogte nemen en gaat het (toneel)feest beginnen.

De cast is er eentje om van te snoepen: Stefan de Walle, Ariane Schluter, Bracha van Doesburg, Jeroen Spitzenberger en Pierre Bokma, om er slechts een handje vol te noemen. Het spettert op het toneel en in de zaal spettert het vrolijk verder. De jonge geliefden dartelen als lammetjes door het bos. Een mooie tegenstelling met de oudere stellen, want die lijken zich vooral tot elkaar veroordeeld te voelen. De komische noot wordt verzorgd door de technici, die onder leiding van de Kale (Pieter van der Swalm) een toneelstukje voor de bruiloft aan het voorbereiden zijn. In dat gedeelte steelt Pierre Bokma , Bok, de show. Haags accentje, ongelooflijk naïef en toch altijd het hoogste woord.

De wisseling de feestzaal naar het bos laat het publiek sprakeloos en met open mond kijken. Dat krijgt en verdient een open doekje. Ook het weer laten verschijnen van de feestzaal is een mooi kunstwerkje. Niet alleen de acteurs maar ook de vele technici, de echte dit keer, hebben een flink applaus verdiend.

Midzomernachtdroom is de eerste regie van Theu Boermans bij het Nationaal Toneel. Natuurlijk is Midzomernacht een romantische komedie, maar Boermans heeft daar een zwart randje aan gegeven. En dat maakt de voorstelling tot een waar feestje. Natuurlijk: we houden van een happy end maar daar waar de schoen wringt, is een toneelstuk (en het leven) toch een stuk interessanter.
Is er nog een minpuntje te melden? Een kleintje dan: Puck is regelmatig niet goed te verstaan. Waarschijnlijk is dat te wijten aan het gebitje dat ze draagt maar het is jammer dat het begin van de slotmonoloog zo slecht te horen is. Je wil namelijk niks missen…

Meer informatie: www.nationaletoneel.nl

Tekst: Ester van Aalst

Lees ook:Toneel.blog op de Parade
Lees ook:Kortjakje is een avontuurlijke droomreis
Lees ook:De Laatsten: Een eindeloze zoektocht naar betekenis
Lees ook:Toneel-outlet-store!
Lees ook:Theaterdirecteur opgepakt

1 Reacties // Reageer

One thought on “Midzomernachtsdroom is een spetterend feest

  1. lisette

    afgelopen zaterdag naar dit schitterende stuk geweest. je moet bij shakespeare wel wat huiswerk verrichten om alle verhaallijnen en personen te volgen, maar dan heb je ook wat!! het spelplezier spat ervan af en wat knap om zo,n oud verhaal op deze gedurfde manier te presenteren. iedereen speelde super met toch wel een dikke plus voor de ontwapenende pierre! hulde ook aan het prachtige decor, dat alleen verdient al een prijs. een avond om niet snel te vergeten!!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>