Theater YXIE ondanks erkenning afgekapt

Op woensdag 6 juli jl. nam de Alkmaarse gemeenteraad het besluit niet door te gaan met YXIE, het nieuwe cultuurpodium van de stad, waar expositiefuncties, theater, muziek en film elkaar moesten gaan vinden. Alle betrokkenen zijn geschokt door deze beslissing, die zonder overleg tussen het nieuwe college en Provadja/YXIE of diepgaand onderzoek is genomen. Directeur Kees Wieringa: ‘Het is ontluisterend dat een uniek project als YXIE, waar vele jaren aan gewerkt is, door de huidige coalitie tot een politiek onderwerp is gemaakt.’

‘Naast dat het raadsbesluit in lijn is met het gebrek aan visie, lijkt het college ook ambitie en ondernemerschap te schuwen. Wij laten Alkmaar niet nog verder afzakken op de lijst van Nederlandse gemeenten. Hierbij komt dat de landelijke erkenning voor YXIE en internationale aantrekkingskracht groot zijn. Wij gaan door! Zowel juridisch als operationeel.’, aldus Kees Wieringa, directeur YXIE en Provadja.

SKIP toewijzing
Begin dit jaar is YXIE is door het ministerie van OC&W aangewezen als podium met de hoogste kwaliteit theater- en muziekprogrammering. Juist de transitieperiode van Provadja, het huidige filmhuis en theater, naar YXIE heeft het ministerie als belangrijk benadrukt. Dit heeft geleid tot toewijzing van de programmeringsregeling SKIP van het Fonds Podium Kunsten. Een nieuwe regeling voor ambitieuze theaters met een toewijzing voor drie jaar, tot en met 2013. YXIE gebruikt de subsidie vooral voor risicovolle programmering, nieuwe muziekuitingen en avontuurlijke programma’s.

Over YXIE
YXIE is het nieuwe cultuurpodium van Alkmaar dat in 2013 haar deuren opent in het historisch stadscentrum, op het Doelenveld. YXIE biedt een volledige interactie tussen de kunsten, laagdrempelig, hoge kwaliteit en een commerciële aanpak. Een totaalbeleving van film tot theater, muziek, expositie, debat, eten en drinken. Het werk en gedachtegoed van Lucebert is een onuitputtelijke inspiratiebron voor YXIE.

De realisatie van YXIE is vastgelegd in een overeenkomst uit 2009 tussen de gemeente Alkmaar, YXIE, Provadja, Lucebert Stichting en de familie Swaanswijk. Tweederde van de 13,5 miljoen euro stichtingskosten van YXIE is inmiddels door privaat geld gefinancierd. Provadja bestaat ruim 40 jaar en is hét filmhuis voor de betere film, podium voor nieuw gecomponeerde muziek en vernieuwende jazz en boeiend theater in Alkmaar.

Lees ook:Ocker van Munster weer weg bij OCW
Lees ook:Leontien Wiering benoemd tot directeur de Theaterschool
Lees ook:Bezwaar Oerol tegen OC&W gegrond verklaard
Lees ook:CJP-kaart blijft
Lees ook:De backstage-geheimen ontrafeld…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>